Kortkolom buitenland

Politie Bahrein verjaagt shi’itische betogers

Manama. Bahreinse oproerpolitie heeft gisteren met traangas honderden shi’itische oppositie-aanhangers verspreid die probeerden een autoweg naar de hoofdstad Manama op te komen. Met de hulp van Saoedische troepen maakten de Bahreinse ordediensten in maart een einde aan shi’itische massademonstraties voor democratisering van het sunnitische bewind. Maar geleidelijk komen de de betogers weer terug op straat. Vanochtend pakten de autoriteiten de shi’itische activiste Zainab al-Khawaja op. Khawaja zei eerder deze week in deze krant weinig vertrouwen te hebben in de bereidheid van de regering tot verandering. (AP)

Beschuldigingen in verkiezingen Egypte

Kairo. Moslimfundamentalisten en liberalen hebben rechters die toezicht houden op de Egyptische verkiezingen er gisteren van beschuldigd kiezers te hebben geadviseerd op welke partij te stemmen. Gisteren eindigde de eerste ronde van de tweede fase van de verkiezingen. In deze ronde zijn meer beschuldigingen van onregelmatigheden geuit dan in de eerste fase in november, nu de strijd om de stemmen steeds feller wordt. De twee fundamentalistische blokken die samen met ruim 60 procent van de stemmen als veruit de grootste uit de eerste fase kwamen, de Moslimbroederschap en de salafisten, strijden met name tegen elkaar, terwijl liberale en seculiere partijen hopen iets van hun achterstand goed te maken. (AP)

Duitse president Wulff heeft spijt over lening

Berlijn. De Duitse president Christian Wulff heeft spijt betuigd over een lening van 500.000 euro, die hij in een vorige functie van een bevriend ondernemersechtpaar had ontvangen. Hij erkent dat over de lening „een verkeerde indruk” kan zijn ontstaan. Wulff had, toen hij premier van de deelstaat Nedersaksen was, verzuimd aan te geven van wie hij het geld had geleend. Met zijn spijtbetuiging lijkt de Duitse politiek genoegen te nemen. Maar de president is wel beschadigd. Eventuele nieuwe feiten over de omstreden kredietverlening zouden het staatshoofd nog verder in het nauw kunnen brengen. (NRC)

Karzai wil invloed op kantoor van Talibaan

KABUL. De Afghaanse president Hamid Karzai heeft zich gisteren uitgesproken tegen plannen van de Talibaan om een kantoor te vestigen in Qatar. Karzai is niet tegen het plan van een Talibaan-vertegenwoordiging als zodanig, maar wil invloed hebben op de locatie. Eergisteren riep Afghanistan zijn ambassadeur terug uit Qatar omdat de Golfstaat zelf besprekingen voerde met de Talibaan over de opening van een kantoor. Karzai suggereerde Saoedi-Arabië of Turkije als mogelijke alternatieve vestigingsplaatsen. De Verenigde Staten sturen aan op vredesbesprekingen met de Talibaan. Karzai wil dat deze besprekingen plaatsvinden onder Afghaanse leiding. (AP, AFP)

Kerncentrale in Fukushima nu stabiel

Tokyo. De beschadigde kerncentrale in Fukushima is een stuk stabieler nu deze ‘cold shutdown’ heeft bereikt. Dit heeft de Japanse premier Yoshihiko Noda vandaag verklaard. De temperatuur in de hoofdreactor van het koelsysteem is nu minder dan 100 graden Celsius, waardoor er geen nucleaire reacties meer plaatsvinden. De ‘cold shutdown’ was door de Japanse regering als voorwaarde gesteld voor de terugkeer van inwoners naar het gebied rond de centrale. Die terugkeer is nu een stap dichterbij. Het kan nog meer dan 30 jaar duren voordat de centrale gesloten wordt. (Reuters, AP)