Kortkolom binnenland

OM dient verzoek tot ontbinding pedoclub in

Assen. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft gisteren bij de rechtbank in Assen een verzoek ingediend om de pedofielenvereniging Martijn verboden te verklaren en te ontbinden. Dat heeft het OM bekendgemaakt. Het verzoek is gericht aan de civiele afdeling van de rechtbank. Eerder werd al bekend dat het OM van plan was via een civielrechtelijke procedure en niet via een strafrechter te vragen Martijn te verbieden. De vereniging vergoelijkt en verheerlijkt volgens het OM pedofilie en pedoseksualiteit. Daarom zou er een „zwaarwichtig publiek belang” zijn om jongeren en hun ouders tegen de activiteiten van Martijn te beschermen. De vrijheid van vereniging weegt in dit geval minder zwaar dan de bescherming van mogelijke slachtoffers, aldus het OM. Het gerechtshof in Leeuwarden bepaalde vorige maand dat het OM Martijn niet strafrechtelijk hoeft te vervolgen, na een hoger beroep dat ouders van een misbruikslachtoffer hadden aangespannen. (Novum)

Nieuwe nuntius voor Nederland benoemd

Den Haag. André Dupuy is benoemd tot de nieuwe nuntius in Nederland. Hij volgt daarmee François Bacqué op als vertegenwoordiger van de paus in Nederland, zo heeft de nuntiatuur in Den Haag gisteren bekendgemaakt. De 71-jarige in het Franse Soustons geboren Dupuy werd in 1972 tot priester gewijd. Voor zijn werkzaamheden voor de diplomatieke dienst van het Vaticaan was hij sinds juli 1974 gestationeerd in onder meer Venezuela, Tanzania, Libanon, Iran en Ierland. Hij is sinds 1993 bisschop. Sinds 2005 is hij werkzaam als pauselijke ambassadeur bij de Europese Unie. (Novum)