Kille Kamer geeft toch steun aan uitkomst eurotop

De steun voor het eurobeleid brokkelt af. De Tweede Kamer toonde zich gisteren erg kritisch, maar steunt vooralsnog het kabinet.

Het goede humeur van de premier was gisteravond onverwoestbaar. Mark Rutte kwam vrolijk binnen, verdedigde het „op een na beste resultaat” dat uit de eurotop van vorige week was gerold en vertrok drie uur later weer net zo vrolijk. Toch was het geen gemakkelijke avond voor hem. Want de zwaarbevochten oplossingen om de eurocrisis te bestrijden, werden door de Kamer kil ontvangen. Bij gebrek aan alternatieven kreeg Rutte vooralsnog groen licht.

De PvdA, cruciaal voor een Kamer-meerderheid, gaf steun „aan dit hele zwakke pakket”, want volgens Ronald Plasterk zou het alleen maar schadelijk zijn om Rutte opnieuw naar Brussel te sturen. „We staan met de euro aan de rand van de afgrond. En dit is beter dan niets.” Maar voor de langere termijn is de uitkomst van de top – afspraken die moeten leiden tot een grotere begrotingsdiscipline – volgens de PvdA „absoluut onvoldoende”. De komende maanden moet de uitwerking van de plannen, waaronder ook de versnelde inrichting van een ‘permanent’ noodfonds, de partij overtuigen om in maart in te stemmen met een nieuw verdrag.

Wat GroenLinks-leider Jolande Sap betreft had er nu al een nieuw verdrag moeten liggen. Zij verweet Rutte gisteren dat hij zich door de Britse premier Cameron had laten gijzelen. „Een lelijk en ondemocratisch europact” was nu het resultaat dat de euro eerder ondergraaft dan steunt. Rutte gaf toe dat het niet het beste resultaat was geworden, maar een nieuw EU-verdrag was volgens hem door de blokkade van Groot-Brittannië op korte termijn onmogelijk. En er moest snel een uitkomst op tafel liggen, dus kwam het „één na beste verdrag”. Rutte: „Begrotingsdiscipline is niet alleen een zaak van de lange termijn. Voor de korte termijn is het niet los te zien van het vertrouwen in Europa.”

De harde woorden van Sap maakten duidelijk dat het kabinet niet meer op steun van het pro-Europese GroenLinks hoeft te rekenen. Na het ‘wegvallen’ van de ChristenUnie deze zomer kan het minderheidskabinet buiten de coalitiepartijen alleen nog maar rekenen op PvdA en D66. Wouter Koolmees (D66) haalde gisteren hard uit naar zijn mede-oppositiepartijen. Ook hij vond het akkoord nog niet voldoende om de crisis te bestrijden, maar „het voortdurende gezwabber” van de PvdA is volgens Koolmees een „verantwoordelijke partij” onwaardig. En die houding had nu ook GroenLinks „besmet”.

De coalitiepartijen VVD en CDA verleenden steun, maar zonder veel enthousiasme. Mark Harbers (VVD) sprak van „een paar stappen vooruit, en gelukkig niet achteruit”, terwijl Elly Blanksma (CDA) haar pijlen op David Cameron richtte. „Die let meer op de bankiers in de City, dan dat hij meewerkt aan een oplossing voor het Europese probleem”. Een „mager” akkoord is het resultaat.

Zoals verwacht was gedoogpartner PVV erg kritisch. Tony van Dijck had aan het eind van het debat nog een verrassing voor het kabinet. Toen minister Jan Kees de Jager (Financiën, CDA) steun vroeg voor een lening van 17 miljard euro aan het IMF, hekelde hij het gemak waarmee het kabinet met het budgetrecht van de Kamer omging. Twee uur voor het debat had De Jager de Kamer geïnformeerd over de lening ten behoeve van het uitgebreide noodfonds. Voor Van Dijck aanleiding om de regering volgende week in een motie op te roepen zorgvuldiger met het budgetrecht om te gaan. „Het gaat om heel veel geld.” Zelfs een kritische motie van de gedoogpartner kon het humeur van Rutte niet bederven.

    • Erik van der Walle