‘Transavia-piloot Julio Poch wil in Nederland worden berecht’

Julio Poch gefotografeerd na zijn arrestatie in Valencia op 22 september 2009. Foto AFP

De Argentijns-Nederlandse piloot Julio Poch wil in Nederland worden berecht. Zijn advocaat heeft daartoe een verzoek ingediend bij minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal, schrijft De Telegraaf vanochtend.

De ex-Transavia-piloot zit vast in een cel in Buenos Aires en wordt door de Argentijnse justitie verdacht van misdrijven tegen de menselijkheid.

De sinds 1988 in Nederland wonende en werkende Poch werd opgepakt na aangifte van collega’s. Zij beweerden dat Poch in 2003 tijdens een etentje op Bali had verteld dat hij als Argentijns marinepiloot ten tijde van de junta (1976-1983) dodenvluchten had uitgevoerd. Tegenstanders van het militaire bewind – subversieven – werden in die jaren gedrogeerd boven zee uit het vliegtuig gegooid.

Poch werd ik oktober vorig jaar op borgtocht vrijgelaten, maar halverwege juni werd zijn vrijlating door Torres ingetrokken omdat er nieuw bewijs zou zijn. In de nieuwe aanklacht staat onder meer dat getuigen onder druk zijn gezet.

Volgens advocaat Geert-Jan Knoops moet Poch in Argentinië nog jaren wachten op zijn proces.

Poch: ik had alleen mezelf in zee kunnen werpen

Onlangs ging NRC-redacteur Marcel Haenen bij Poch op bezoek in de Argentijnse gevangenis. Over zijn gevangenschap zei Poch toen:

“Het vreet aan je gezondheid om vast te zitten voor iets wat je niet gedaan hebt. Ik heb niks te maken gehad met dodenvluchten en ik hoor hier niet te zijn. Mijn reputatie is op een schandalige manier geschaad. Ik heb één troost: mijn familie, vrienden en iedereen hier weet dat ik onschuldig ben. (…) Ik kon destijds niet betrokken zijn geweest; ik was niet opgeleid voor het vliegen met de toestellen die zijn gebruikt voor dodenvluchten. Ik vloog vanaf maart 1976 alleen straalvliegtuigen met een schietstoel. Ik had alleen mezelf in zee kunnen werpen.”

Lees het volledige artikel over het bezoek aan Poch in de Argentijnse gevangenis terug in de digitale editie (alleen voor abonnees).

    • David Haakman