Je chakra's openen en mediteren voor de Xbox

None

Game

Leela

Curious Pictures, N-Fusion, THQ. Voor Xbox 360 (Kinect) *

Spirituele duizendpoot en celebrityvriend Deepak Chopra werd rijk door Indiase wijsheden te verpakken in voor westerlingen gemakkelijk te behappen boeken. Ook verdiende hij miljoenen door op creatieve wijze kwantummechanica te koppelen aan spiritualiteit, waarop later de film What The Bleep Do We Know?! werd gebaseerd. Met de game Leela brengt Chopra zijn new-age-thematiek naar de Xbox, en kan hij ook de spelcomputer afvinken van zijn lijstje.

De minigames van Leela zijn klein en kalm, en draaien om het behalen van vredige doelen: bevrucht de aarde door met je heupen een wereldbol te bewegen, of laat sterren stralen met je armen. Rustgevend is het absoluut, hypnotiserend zelfs. Soms zijn de spelletjes zo bedwelmend dat je minutenlang zachtjes heupwiegend voor de televisie staat. De zalvende vrouwenstem die tussendoor praat over ‘chakra’s’ en ‘energievelden’ werkt rustgevend, maar kan niet vertellen waarom je verder zou moeten spelen. Beklijven doet het in ieder geval niet.

De andere helft, meditatie, inspireert ook niet. Via de Kinect-camera kan Leela ademhaling ‘zien’ aan het uitdijen en inkrimpen van de borstkas, om je zo te helpen goed te ademen tijdens het mediteren. Maar zelfs onder optimale omstandigheden (genoeg licht, zicht op blote borstkas) raakt het spel af en toe de meting kwijt, waardoor de ademhaling uiteindelijk allesbehalve tot rust komt. De ogen sluiten, of het scherm negeren, lijkt de oplossing. Het enige wat dan nog rest op weg naar de verlichting: die zoemende spelcomputer uitzetten.

Rogier Kahlmann

    • Rogier Kahlmann