Japanse kerncentrale Fukushima Dai’ichi dan eindelijk stabiel

---EDITORS NOTE---HANDOUT RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / TEPCO" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS (FILES) This handout file picture released from Tokyo Electric Power Co (TEPCO) on March 21, 2011 shows black smoke rasing from the third reactor building of TEPCO's Fukushima Dai-ichi nuclear power plant at Okuma town in Fukushima prefecture. Japan looked set to announce it had finally tamed leaking atomic reactors at the Fukushima Dai-ichi power station on December 16, 2011, nine months after one of the world's worst nuclear crises began. AFP PHOTO / TEPCO / HO / FILES
---EDITORS NOTE---HANDOUT RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / TEPCO" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS (FILES) This handout file picture released from Tokyo Electric Power Co (TEPCO) on March 21, 2011 shows black smoke rasing from the third reactor building of TEPCO's Fukushima Dai-ichi nuclear power plant at Okuma town in Fukushima prefecture. Japan looked set to announce it had finally tamed leaking atomic reactors at the Fukushima Dai-ichi power station on December 16, 2011, nine months after one of the world's worst nuclear crises began. AFP PHOTO / TEPCO / HO / FILES De Japanse kerncentrale Fukushima Dai'ichi kort na de aardbeving en tsunami van 11 maart. Foto AFP / TEPCO

De door de tsunami verwoeste kerncentrale Fukushima Dai’ichi is eindelijk stabiel. De centrale heeft de status ‘cold shutdown’ bereikt en lekt niet langer een aanzienlijke hoeveelheid straling. Dat liet de Japanse premier vandaag weten.

De mededeling van premier Yoshihiko Noda markeert een mijlpaal negen maanden na de aardbeving en tsunami van 11 maart die Japan in de grootste nucleaire crisis stortten sinds Tsjernobyl.

Deskundigen wijzen erop dat de kerncentrale kwetsbaar blijft voor meer problemen en het nog tientallen jaren zal duren om de centrale te ontmantelen.

Door de aardbeving en tsunami was de koeling van Fukushima Dai’ichi uitgevallen. Splijtstofstaven smolten en vervuilden de wijde omgeving.