Israël vormt korps voor actie ver weg

Israël heeft gisteren de vorming van een nieuw speciaal korps bekendgemaakt dat is belast met multidisciplinaire operaties ver van de Israëlische grenzen. Het zogeheten ‘Diepte-korps’ valt direct onder de stafchef van de strijdkrachten.

Israëlische media speculeerden dat het korps kan opereren in Iran. Israël heeft herhaaldelijk gedreigd gewapende actie te ondernemen tegen het Iraanse nucleaire programma, dat volgens Jeruzalem op de verwerving van een atoomwapen is gericht. Teheran ontkent dat.

Volgens het Amerikaanse blad Defense News zal het korps verschillende tot dusverre autonome commando-eenheden verenigen in één speciaal commando voor contraterreur-, anti-smokkel-, anti-proliferatie- en andere operaties buiten Israëls onmiddellijke en iets verder gelegen cirkels van vijandelijke staten. Operatiegebied is dan de „derde cirkel”, een term die over het algemeen wordt gebruikt voor het Golfgebied en de Hoorn van Afrika.

Iran heeft de afgelopen jaren verscheidene atoomgeleerden bij aanslagen verloren en heeft ook een opvallend aantal explosies in en bij raketbases en pijpleidingen gemeld. Er wordt gespeculeerd dat het gaat om een sabotagecampagne door Israël en westerse bondgenoten.

Afgezien van Iran maken volgens Defense News Israëlische militaire leiders ook noodplannen voor oorlog op meer fronten tegelijk voor het geval de huidige Arabische opstanden vijandige regimes opleveren.

Premier Netanyahu heeft recentelijk gewaarschuwd dat de ‘Arabische lente’ in feite neerkomt op een „islamitische, antiwesterse, anti-liberale, anti-Israëlische en anti-democratische golf”.

Israëlische eenheden hebben in het verleden regelmatig ver buiten de grenzen operaties uitgevoerd. Onder andere werd in 1981 een Iraakse kernreactor bij een luchtaanval verwoest. In 2007 werd Israël verantwoordelijk gesteld voor een aanval op wat een nucleaire installatie in aanbouw in Syrië zou zijn geweest.