Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

Ingrijpende contracten voor kinderen die meedoen aan talentenjachten

Kinderen die meedoen aan televisieprogramma’s The Voice Kids en Junior Masterchef verbinden zich met een deelnamecontract aan verregaande afspraken met producenten. Deelnemers geven onder meer voor onbepaalde tijd alle beeld- en geluidmateriaal uit handen en alles mag voor commerciële doeleinden worden gebruikt.

Dat blijkt uit een geheim deelnamecontract van The Voice Kids, en uit gesprekken met ouders van deelnemende kinderen van beide programma’s. In nrc.next schrijven redacteuren Stijn Bronzwaer en Lineke Nieber vandaag over de ingrijpen contracten. Na ondertekening krijgen de producenten alle rechten over het opgenomen beeld- en geluidsmateriaal. Alles mag worden uitgezonden, eindeloos herhaald én commercieel worden ingezet. Het contract van The Voice Kids - zie onderaan dit bericht - gaat echter nog verder, schrijven Bronzwaer en Nieber:

“Mocht je zoon of dochter inderdaad talent hebben, dan heeft Global Music & Talent Agency (de platenmaatschappij van Talpa) het eerste recht op een ‘samenwerkingsovereenkomst’ met het kind. Wat die precies inhoudt en hoe lang die overeenkomst duurt, wordt in het eerste contract niet toegelicht. Talpa wil hier desgevraagd niets over zeggen. Teken je niet, dan mag je in ieder geval niet meedoen aan het programma. Deelnemers (en hun ouders) beloven met hun handtekening ook toekomstige contracten te zullen tekenen. Wat daar aan afspraken in staan, weten ouders ook niet.”

Artiestenvakbond FNV Kiem, dat al jaren ageert tegen dit soort deelnemerscontracten noemt dat van The Voice Kids in een reactie “een zorgwekkend eenzijdige overeenkomst”. Die bovendien lastig na te komen is: zowel bij The Voice Kids als bij Junior Masterchef moet het contract ter plekke worden getekend en krijgen de deelnemers niet standaard een kopie mee naar huis.

In een reactie noemt producent Talpa de contracten “niemendalletjes”, maar dat lijkt zachtjes uitgedrukt. “Ze proberen zo veel mogelijk rechten in één keer binnen te hengelen”, zegt advocaat HJ van der Tak in nrc.next, specialist in entertainmentrecht, die de contracten bekeek. “Je tekent vrijwel al je rechten als artiest weg.” Volgens Talpa zijn de afspraken echter nodig.

“Wij willen een leuk televisieprogramma maken en dat kan alleen als deelnemers van harte meedoen. Dus maak je zo goed mogelijke afspraken. Wat moet je anders?” - woordvoerder Talpa

Lees het hele verhaal vandaag in nrc.next of in de digitale editie.

Bekijk hieronder het deelnamecontract van The Voice Kids.