Dit is een artikel uit het NRC-archief

Zorg

In Memoriam: Christopher Hitchens 1949-2011

Caption: Author Christopher Hitchens poses for a portrait outside his hotel in New York in this June 7, 2010 file photo. Hitchens, 62, dies of complications from esophageal cancer on December 15, 2011, Vanity Fair magazine reported. REUTERS/Shannon Stapleton/Files (UNITED STATES - Tags: ENTERTAINMENT SOCIETY OBITUARY)
Caption: Author Christopher Hitchens poses for a portrait outside his hotel in New York in this June 7, 2010 file photo. Hitchens, 62, dies of complications from esophageal cancer on December 15, 2011, Vanity Fair magazine reported. REUTERS/Shannon Stapleton/Files (UNITED STATES - Tags: ENTERTAINMENT SOCIETY OBITUARY) Auteur Christopher Hitchens, 7 juni 2010. Foto Reuters / Shannon Stapleton

De Brits-Amerikaanse schrijver en “militante humanist” Christopher Hitchens is gisteren op 62-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een longontsteking. Hitchens leed al meer dan een jaar aan slokdarmkanker.

Dat meldt Vanity Fair op haar website. In juni vorig jaar liet “the incomparable critic, masterful rhetorician, fiery wit, and fearless bon vivant” weten behandeld te worden aan zijn ziekte, iets waar hij ook meerdere malen over schreef. Hitchens:

“So far, I have decided to take whatever my disease can throw at me, and to stay combative even while taking the measure of my inevitable decline. I repeat, this is no more than what a healthy person has to do in slower motion. It is our common fate. In either case, though, one can dispense with facile maxims that don’t live up to their apparent billing.”

Hitchens stond bekend om zijn scherpe columns, boeken en verhalen over de islam, de Amerikaanse buitenlandpolitiek en atheïsme.

Een klein overzicht van media-optredens van Hitchens:

Een van de meest spraakmakende artikelen van Hitchens verscheen in augustus 2008 in Vanity Fair. Hierin onderging hij de omstreden ondervragingstechniek ‘waterboarden’ die Amerikaanse inlichtingendiensten gebruikten. De video: