ICC verwerpt aanklachten tegen Rwandese rebel

Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag heeft vrijdag aanklachten tegen de Rwandese rebellenleider Callixte Mbarushimana verworpen. Mbarushimana werd beschuldigd van betrokkenheid bij moord, verkrachting en martelingen van Congolese dorpelingen door een Hutu-militie in 2009.

Het ICC gaf opdracht tot de vrijlating van Mbarushimana. Volgens de rechters is er onvoldoende bewijs dat de aanklachten tegen hem ondersteunt. Mogelijk gaan de aanklagers in beroep tegen de uitspraak en wordt de vrijlating van de rebellenleider tegengehouden.

Mbarushimana, de voormalige leider van de Hutu-militie FDLR, werd oktober 2010 in Parijs gearresteerd nadat het ICC een arrestatiebevel tegen hem had uitgevaardigd. Mbarushimana en andere leiders van de FDLR zouden in 2009 geweld hebben gebruikt tegen burgers om politieke macht te verwerven. De rebellen ontketenden volgens de aanklagers met opzet ‘een enorme humanitaire catastrofe’ om vervolgens in ruil voor politieke macht te hebben aangeboden een einde te maken aan de gruweldaden.

    • Lex Boon