Hooggerechtshof Congo roept Kabila uit tot winnaar verkiezingen

Aanhangers van Joseph Kabila vieren feest op 9 december. Toen maakte de kiescommissie bekend dat Kabila 49 procent van de stemmen zou hebben binnengehaald. AFP / Simon Maina

In Congo heeft het hooggerechtshof Joseph Kabila uitgeroepen tot winnaar van de presidentiële verkiezingen in het land. Het verzoek van de oppositie om de verkiezingsuitslag ongeldig te verklaren legde de rechtbank naast zich neer. Dat meldt persbureau Reuters.

De zittende president Kabila werd volgens de kiesraad met 49 procent van de stemmen herkozen tijdens de rumoerig verlopen verkiezingen van 28 november. Oppositieleider Etienne Tshisekedi, die met 32 procent tweede werd, verwierp die uitslag. Hij wees zichzelf vorige week aan als nieuwe president.

Volgens het Carter Centrum, dat met 26 waarnemingsteams aanwezig was in stembureaus door het hele land, is de uitkomst niet geloofwaardig. Naast de technische problemen noemen waarnemers nu ook geknoei met de stembiljetten. In pro-Kabilagebieden is 100 procent van de kiezers komen opdagen, terwijl in gebieden waar Tshisekedi veel aanhangers heeft de opkomst juist verrassend laag was. In Kinshasa, waar overwegend Tshisekedi-aanhangers wonen, verdwenen alle stembiljetten bij ongeveer 2.000 van de 10.000 stembureaus.

De 78-jarige Tshisekedi is erg populair onder de arme bevolking van Congo en er wordt gevreesd voor geweld als de oppositieleider zijn aanhang opdracht geeft om te gaan demonstreren.

    • Lex Boon