Eurosceptici FDP ‘voorlopig’ geen bedreiging meer voor Merkel

Caption: German Chancellor Angela Merkel, right, and Economic Minister and Vice Chancellor Philipp Roesler listen to the debate at the parliament Bundestag in Berlin, Germany, Friday, Dec. 16, 2011. German lawmakers discuss the results of last week's climate summit in Durban. (AP Photo/Markus Schreiber) Angela Merkel naast coalitiepartner Philip Roesler van de FDP. Foto AP / Markus Schreiber

Eurosceptici in de Duitse regeringspartij FDP hebben een interne stemming verloren over het permanente noodfonds voor de eurozone. Hierdoor verdwijnt een bedreiging voor het leiderschap van bondskanselier Angela Merkel en haar Europese beleid.

Dat meldt persbureau Reuters. Volgens FDP-leider Philip Roesler blijft zijn partij hiermee op de pro-Europese koers van de Duitse regering. Het lukte de FDP niet om de benodigde hoeveelheid partijleden bereid te vinden om een referendum te houden over het zogeheten European Stability Mechanism (ESM). Als de FDP hiermee had ingestemd had dit ook de coalitie met de CDU van Merkel in gevaar kunnen brengen.

Volgens onze correspondent Joost van der Vaart staat de coalitie van Merkel ondanks de uitkomst van de stemming nog steeds onder druk. Van der Vaart:

“De uitkomst van de interne stemming is een opsteker voor de partijleiding van de FDP. Maar het betekent niet dat de problemen binnen de FDP verdwenen zijn. Het is een aangeschoten, zwalkende partij. De Duitse coalitieregering staat zwak door de FDP, waardoor het nauwelijks mogelijk is om ordentelijk te regeren. De onrust zal ook wel enige tijd aanhouden, er hoeft maar iets te gebeuren en Merkel zal zich afvragen of de FDP wel in staat is om te regeren.”

Naast een bedreiging vanuit de FDP, kampt Merkel ook met een parlement dat meer inspraak wil in de afspraken die Merkel met Europese partners maakt. Duitsland heeft al veel zeggenschap bij Europese beslissingen sinds het Duitse constitutionele hof eerder dit jaar oordeelde dat het parlement eerst geraadpleegd moet worden voordat er veranderingen gemaakt worden aan het Europese noodfonds. Meer macht naar de Bondestag kan ervoor zorgen dat Merkel minder ruimte heeft aan de onderhandelingstafel bij de bestrijding van de schuldencrisis.

Dat het Europese beleid van Duitsland steeds meer wettelijk wordt vastgelegd is volgens Van der Vaart geen bedreiging voor de rol van Duitsland in Europa, de problemen bij de FDP wel. Van der Vaart:

“De problemen die Merkel heeft met haar enige coalitiepartner zijn veel gevaarlijker dan alle juridische uitspraken die gedaan kunnen worden over het Duitse beleid over de euro. “

    • Hans Klis