Espresso met de gevangenisdirecteur

In Oekraïne heeft een filmpje van oud-premier Julia Timosjenko gezorgd voor een enorme rel. De beelden tonen de tot zeven jaar gevangenisstraf veroordeelde Timosjenko in bed in haar cel. ‘Maar we hebben ook haar televisie in beeld gebracht,’ zegt de gevangenisdirecteur.

Beeld: YouTube

Hoge resolutie

In Oekraïne heeft een filmpje van oud-premier Julia Timosjenko gezorgd voor een enorme rel. De beelden tonen de tot zeven jaar gevangenisstraf veroordeelde Timosjenko in bed in haar cel. ‘Maar we hebben ook haar televisie in beeld gebracht,’ zegt de gevangenisdirecteur. ‘Flatscreen! Veertig inch!’ Hij neemt een slokje espresso. ‘En dan heb ik het nog niet eens over de hoge resolutie, het scherpe contrast en het lage energieverbruik.’ De gevangenisdirecteur drinkt zijn kopje leeg. ‘Topkwaliteit,’ zegt hij. ‘En heb je die druiven in de fruitschaal zien liggen? Wie eet er druiven in december in Oekraïne? Nou?’ De familie van Timosjenko laat weten dat de oud-premier huidproblemen en ernstige rugklachten heeft. ‘Sommige mensen moeten altijd iets te klagen hebben.’ De gevangenisdirecteur kijkt een moment naar zijn lege kopje. ‘Het geluid van de tv is ook fantastisch,’ zegt hij dan. ‘En dat met het Europees Kampioenschap voor de deur!’

Volgens persbureau Reuters zegt oud-premier Julia Timosjenko in een ander deel van het filmpje dat ze ervoor onder ‘onacceptabele omstandigheden’ vast werd gehouden. ‘Ja,’ zegt de gevangenisdirecteur, ‘we hebben deze cel helemaal opnieuw moeten inrichten om de Europese Unie te tonen dat we haar goed behandelen. En voor de aankoop van een flatscreen tv moet je niet over één nacht ijs gaan.’ De gevangenisdirecteur niest. ‘Heb je de airconditioning ook gezien?’ vraagt hij. ‘Vind die maar hartje winter in Oekraïne!’

    • Ernest van der Kwast