Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Ergste rellen in Egypte sinds begin verkiezingen na zitactie bij parlement

Rellen in Kairo nadat soldaten een demonstrant geslagen zou hebben bij een zitactie voor het parlement. Foto AP / Ahmed Ali

Egyptische demonstranten zijn vandaag op de vuist gegaan met de militaire politie. De rellen zijn de hevigste sinds het begin van de verkiezingen op 28 november. Een nog onbekend aantal mensen raakte gewond.

Egyptische soldaten vielen vanmiddag zo’n driehonderd demonstranten aan met wapenstokken, zeggen ooggetuigen. De demonstranten staken op hun beurt auto’s in brand en gooiden stenen.

De rellen begonnen volgens de Arabische nieuwszender Al-Jazeera nadat een gewonde activist zijn kameraden vertelde dat hij was gearresteerd en geslagen door soldaten van de militaire politie. Die zouden een zitprotest vlakbij het parlementsgebouw in Kairo hebben willen opbreken.

Leger ontkent gebruik geweld

Het leger ontkent dat het de zitactie, die al enkele weken gaande is, uiteen heeft geslagen. De soldaten beschermden alleen het regeringsgebouw, verklaarde een woordvoerder tegen persbureau AFP. Hij beschuldigde juist de demonstranten van geweld.

De sfeer in Egypte is gespannen. Het land houdt momenteel zijn eerste democratische verkiezingen in ruim zestig jaar. Dat is een langdurig en ingewikkeld proces met veel verschillende stemronden.

Demonstranten roepen om executie van Tantawi

De demonstranten zouden roepen om “de executie van veldmaarschalk.” De sterke man van het Egyptische militaire bewind is veldmaarschalk Mohammed Hussein Tantawi.

De Egyptische presidentskandidaat ElBaradei reageerde via Facebook op het geweld. Hij zei dat zelfs indien de zitactie niet legaal was, het opbreken van het protest met zulke brute middelen niet gerechtvaardigd was.

Al-Jazeera heeft beelden van de rellen: