Donner naar RvS; Spies minister

Het kabinet heeft vandaag besloten minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken, CDA) voor te dragen bij de koningin als nieuwe vicepresident van de Raad van State. Voormalig CDA-Tweede Kamerlid Liesbeth Spies volgt Donner op als minister van Binnenlandse Zaken.

Aan het besluit is een tumultueuze geschiedenis voorafgegaan. Premier Rutte kondigde in juli aan de functie van vicepresident via een advertentie in de Staatscourant voor het publiek open te stellen. Toen al was duidelijk dat Donner de belangrijkste kandidaat van het kabinet was. Burgers die toch solliciteerden, hebben de Nationale Ombudsman daarom gevraagd een onderzoek te doen naar de benoemingsprocedure.

Verder liep de procedure die al in oktober afgerond had moeten zijn, veel vertraging op. Binnen het CDA woedde een strijd of toch niet een andere kandidaat naar voren geschoven moest worden. Daarbij ging het om oud-minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin. Ook over de opvolging van Donner was volgens ingewijden binnen het CDA onenigheid.

In de politiek is de afgelopen tijd kritisch gereageerd op een mogelijke voordracht voor Donner. De PvdA vond dat zittende ministers niet mogen overstappen naar de Raad van State. Anders adviseren zij na hun overstap over wetten die ze als minister hebben ingediend. Tevens draagt Donner volgens de oppositiepartijen een dubbele pet, omdat hij tot half oktober als minister van Binnenlandse zaken ook verantwoordelijk was voor de voordrachtsprocedure.

Als minister was de fut er uit: pagina 8-9