Dodental giftige drank India loopt op naar 143

TOPSHOTS Relatives of victims mourn near the dead body of their kin at the Sangram Nagar village near Diamond Harbour, after dozens died and many injured drinking boot-leg liquor in several villages south of Kolkata, on December 15, 2011. A batch of home-brewed liquor possibly laced with a lethal dose of the highly toxic chemical methanol has killed more than 100 people in eastern India, an official told AFP. AFP PHOTO/Dibyangshu SARKAR AFP

In de drank zat het giftige methanol.

Het aantal mensen in de buurt van Kolkata, in het oosten van India, dat is overleden na het drinken van illegaal gestookte alcohol is opgelopen naar zeker 143. Er liggen nog tientallen gewonden in het ziekenhuis.

In de drank zat de giftige stof methanol. De meeste slachtoffers, afkomstig uit het dorpje Sangrampur, waren dagloners en werklozen. In de loop van dinsdagavond en -nacht begonnen ze ziekteverschijnselen te vertonen en werden ze naar een ziekenhuis gebracht, waar velen van hen overleden aan vergiftiging.

Kolkata, het vroegere Calcutta, is de hoofdstad van de deelstaat West-Bengalen. De Eerste Minister van West-Bengalen, Mamata Banerjee, beloofde dat zij illegale brouwers in haar deelstaat voortaan hard zal pakken. Zij noemde de verkoop van illegale alcohol „een sociaal probleem” dat dringend moet worden aangepakt. Familieleden en bekenden van slachtoffers reageerden woedend op het incident. Ze vragen zich af waarom de politie niet optreedt tegen de illegale drankverkoop. Dorpelingen plunderden lokale winkels waar illegaal gestookte drank wordt verkocht. In dit geval kwam de drank van een illegale stokerij in de stad Mograhat, aldus de politie. In India sterven elk jaar tientallen mensen aan vergiftiging door illegale drank. Volgens sommige schattingen is vijf procent van de bevolking is verslaafd aan alcohol. (AP, Reuters)