Dit gaat niet over soldaten

In this film image released by Disney, director Steven Spielberg, center, is shown during the filming of "War Horse." (AP Photo/Disney, Andrew Cooper)
In this film image released by Disney, director Steven Spielberg, center, is shown during the filming of "War Horse." (AP Photo/Disney, Andrew Cooper) AP

Niet soldaten, maar paarden spelen de hoofdrol in Steven Spielbergs laatste epos War Horse. Oorlogspaarden, dat wel. War Horse is de verfilming van het gelijknamige kinderboek van de Britse schrijver Michael Morpurgo. Het verhaal gaat over de bijzondere band tussen de jonge Brit Albert Narracott en zijn paard Joey. Als de Eerste Wereldoorlog uitbreekt wordt Joey aan het Franse leger verkocht als cavaleriepaard. Albert treedt in dienst in de hoop Joey weer te zien. Of dat gebeurt, zullen we hier niet verklappen. De film gaat in december in de Verenigde Staten in première en is vanaf februari in Nederland te zien.

Gisteren werd bekend dat de film is genomineerd voor een Golden Globe. Eerder deze week bleek al dat de paardenfilm in zeven categorieën is genomineerd voor de Broadcast Film Critics 2011, waaronder die voor beste film, beste regie en beste muziek. Een leuk cadeautje voor de regisseur, die zondag zijn vijfenzestigste verjaardag viert.

Kinderboekenschrijver Morpurgo schreef het verhaal in 1982, toen hij veteranen uit de Eerste Wereldoorlog ontmoette in zijn woonplaats. Zij vertelden dat paarden een belangrijke rol speelden in de oorlog: zij trokken artillerie. Ongeveer tien miljoen paarden kwamen in die oorlog om.

In 2007 ging al een toneelstuk in première in Londen dat is gebaseerd op hetzelfde boek. Sinds dit jaar is de voorstelling, die het midden houdt tussen theater en musical, ook te zien in het Lincoln Center in New York. In de matineevoorstelling van gisteren gaf wel een heel bijzonder veilingmeester acte de présence: schrijver Michael Morpurgo zelf.