De Dood loopt nooit harder dan 5 km/u

Wie de Dood voor wil blijven, moet harder lopen dan 5 kilometer per uur. Dat is de maximumsnelheid van Magere Hein, alias ‘de man met de zeis’. Op een dag haalt hij je onverhoeds in en maait je weg.

Het is dus zaak harder te lopen. Hoe hard, dat is de vraag. Australische onderzoekers bepaalden daartoe de wandelsnelheid van ruim 1.700 70-plussers.

Bekend is dat het kwart oudere mensen met de laagste wandelsnelheid een drie keer zo grote kans heeft om in het komende jaar te overlijden, vergeleken met de 25 procent snelste wandelaars. Een echte verklaring voor dat statistische verband ontbreekt. De Australische onderzoekers toetsten de hypothese of de verklaring misschien in de loopsnelheid van de man met de zeis zit. Ze verwachtten ook de maximumsnelheid van de Dood te kunnen achterhalen. In het kerstnummer van het British Medical Journal, traditioneel vol serieus uitgevoerd kolderonderzoek, concluderen ze dat de dood het liefst toeslaat met een loopsnelheid van ongeveer 3 km/u. Wie langzamer loopt heeft een toenemende kans te worden ingehaald. Mannen die sneller konden lopen dan 5 km/u gingen niet dood in de vijf jaar dat het onderzoek duurde. Slechts 22 van de deelnemende 70-plussers (1,4 procent) haalde die wandelsnelheid.