Cyberwar om poëzie

Volgend jaar komt vast de videogame, waarbij je kunt kiezen wie je speelt: ooteoote.nl of decontrabas.com. Je stapt door de piepende saloondeuren de stoffige straat op, sist ‘Dit internet is niet groot genoeg voor jou en mij samen’. Dan trek je je laptop.

Sinds de literaire tijdschriften door de aangekondigde subsidie- drooglegging van hun papier worden gejaagd, wordt het in cyberspace drukker. Vorige week zag ooteoote.nl het licht, een site met nieuws, beschouwingen, linkjes en andere literaria. Dadelijk verscheen op de levendig-weerspannige site De Contrabas een filmpje, ‘Redactievergadering van ooteoote.nl’: beelden van Johan Cruijff die in een tv-programma iets uitlegt dat je pas begrijpt als je het gezien hebt.

Ik begreep het niet meteen, tot in de daaropvolgende dagen het gif tussen de beheerders van de twee sites (Chrétien Breukers vs J.J. Pollet) zo overvloedig begon te stromen dat Ajax een bastion van beschaving en harmonie ging lijken. Globaal genomen gaat het hierom geloof ik (met dank aan het vooralsnog neutrale tzum.info): Breukers en Pollet hebben samengewerkt bij De Contrabas, tot Pollet daar zelf vertrok /werd weggestuurd* (doorhalen wat niet wordt geloofd), met geld dat hij had opgeëist / in en faire deal had aangeboden gekregen*, waarbij hij nu de Contrabas heeft geplagieerd / zelf een site heeft opgezet*. Beide partijen dagen elkaar uit om naar de rechter te stappen en er is nog iets met vage financiering. En, o ja, Gerrit Komrij staat aan de kant van De Contrabas, want ooteoote.nl wordt volgens hem volgeschreven door mensen die worden gesubsidieerd om de pest aan hem hebben. Wat allemaal niet wegneemt dat de nog ongesubsidieerde nieuwe site (die samenwerkt met De Reactor en Perdu) veel aardige stukken bevat.

Er is ook een übergesubsidieerd deel van het literaire web. De stichting Lezen zette zijn hele voorraad aan leesonderzoeksresultaten online. Breaking news: 86 procent van de Nederlanders boven de 13 jaar heeft wel eens een boek gelezen. Lezen is ontspannend (85%), interessant (82%), boeiend (80%), verrijkend (79%), leuk (78%), leerzaam (76%), vermakelijk (68%), fantastisch (68%), aantrekkelijk (67%), betekenisvol (62%), mentaal uitdagend (58%) en opwindend (51%). Daarmee zijn boeken net niet het leukste en nuttigste medium. Dat is internet, dankzij de cyberwars tussen ooteoote en De Contrabas natuurlijk.

    • Arjen Fortuin