Britse Hooggerechtshof neemt beroep Assange in behandeling

Caption: (FILES) In this dated July 12, 2011 filed photo shows supporters of Wikileaks founder Julian Assange display photographs of Assange (C) and US serviceman Bradley Manning (R) outside the High Court in central London. A year and a half after his arrest, Bradley Manning, the US soldier accused of turning hundreds of thousands of classified US documents over to WikiLeaks, gets his first day in court on December 16, 2011. Manning, who turns 24 on Saturday, is scheduled to appear at a preliminary military hearing at Fort Meade near Baltimore, Maryland, the headquarters of the top secret National Security Agency. Manning is accused of supplying WikiLeaks with US diplomatic cables, videos and military reports from Afghanistan and Iraq while serving as an intelligence analyst on a military base near Baghdad between November 2009 and May 2010. A private first class in the US Army, Manning was arrested on May 26, 2010 and has been in US military custody since then in Kuwait, at a US Marine Corps base in Quantico, Virginia, and at Fort Leavenworth in Kansas. AFP PHOTO/Leon Neal / FILES
Caption: (FILES) In this dated July 12, 2011 filed photo shows supporters of Wikileaks founder Julian Assange display photographs of Assange (C) and US serviceman Bradley Manning (R) outside the High Court in central London. A year and a half after his arrest, Bradley Manning, the US soldier accused of turning hundreds of thousands of classified US documents over to WikiLeaks, gets his first day in court on December 16, 2011. Manning, who turns 24 on Saturday, is scheduled to appear at a preliminary military hearing at Fort Meade near Baltimore, Maryland, the headquarters of the top secret National Security Agency. Manning is accused of supplying WikiLeaks with US diplomatic cables, videos and military reports from Afghanistan and Iraq while serving as an intelligence analyst on a military base near Baghdad between November 2009 and May 2010. A private first class in the US Army, Manning was arrested on May 26, 2010 and has been in US military custody since then in Kuwait, at a US Marine Corps base in Quantico, Virginia, and at Fort Leavenworth in Kansas. AFP PHOTO/Leon Neal / FILES Foto's van WikiLeaks-oprichter Julian Assange en Bradley Manning die verdacht wordt van het lekken van gevoelige informatie naar de klokkenluidersite, juli 2012

Het Britse Hooggerechtshof neemt het hoger beroep van WikiLeaks-oprichter Julian Assange in behandeling. Dit zal in februari gebeuren.

Dit betekent dat Assange nog niet uitgeleverd zal worden naar Zweden, meldt persbureau Reuters, waar hij verdacht wordt van aanranding en verkrachting van twee vrouwen. De openbare aanklager in Zweden wil hem daarover ondervragen. Assange, die sinds december vorig jaar onder huisarrest zit, ontkent de vrouwen te hebben aangerand. Hij meent dat hij wegens zijn rol bij Wikileaks wordt aangeklaagd, en vreest dat Zweden hem zal uitleveren aan de VS, die hem zouden willen vervolgen wegens het publiceren van staatsgeheimen.

Op 5 december oordeelde het Hooggerechtshof dat Assange in beroep mocht gaan tegen zijn uitlevering. De Britse regering had hiervoor al toestemming gegeven. De advocaten van de Australiër menen dat er onvoldoende basis voor het Europese arrestatiebevel dat tegen hem werd uitgevaardigd. Assange is namelijk niet aangeklaagd en volgens zijn verdediging is het bevel ook niet uitgevaardigd door de juiste instantie.

WikiLeaks-verdachte Manning vandaag voor militaire rechtbank

Vandaag wordt bepaald of de Amerikaanse soldaat Bradley Manning berecht zal worden voor een militaire rechtbank. Dat gebeurt in de militaire basis in Fort Meade.

De 24-jarige Manning zit al ruim anderhalf jaar vast op verdenking van het lekken van onder andere diplomatieke documenten van Amerikaanse ambassades. Dat zou hij in chatgesprekken hebben toegegeven. WikiLeaks-oprichter Julian Assange heeft nooit bevestigd of ontkend dat Manning de bron is geweest van de uitgelekte documenten.
Het zal de eerste openbare verschijning zijn van Manning sinds zijn arrestatie, meldt persbureau AP.

    • Hans Klis