Boerenkool met worst

‘Wat eten we?” U kent de vraag. Elke dag werpt hij zichzelf op als een onverzadigbaar dier. Er zijn weinig vragen die mij zó besluiteloos kunnen maken. Want hoe kan ik nou ’s morgens weten waar ik ’s avonds trek in heb?

’s Winters had ik het altijd iets gemakkelijker, omdat je dan kunt mompelen: „Eh…stamppot?” Met stamppot kun je veel kanten op: van andijvie tot boerenkool. ’s Avonds zie je wel wat het geworden is en heb je nog een ruime marge om te klagen: „Hebben we nou wéér…?”

Helaas is mij nu ook de stamppot uit handen geslagen. Nooit meer zal ik me met onvoorwaardelijke overgave op de zuurkool (met spek) en de hutspot storten, altijd zal er die bijgedachte zijn aan de Partij voor de Vrijheid, die steeds meer op een Partij voor de Vrijheidsberoving gaat lijken nu ze zich ook al met onze maaltijden begint te bemoeien.

Deze week liet de PVV, afdeling Den Haag, weten dat ze het niet eens was met het ‘multicultureel buffet’ dat geserveerd zou worden op de Landelijke Naturalisatiedag waar in Den Haag honderd mensen werden genaturaliseerd.

PVV-raadslid en woordvoerder integratie Machiel de Graaf, Wilders’ nieuwe oogappeltje – we houden het smakelijk – verklaarde: „Ik eet, behalve halal, uit alle windstreken maar op de Landelijke Naturalisatiedag serveer je natuurlijk geen multicultureel buffet. Op zo’n belangrijke dag waar je de Nederlandse Nationaliteit (de hoofdletter is van hem – F.A.) verkrijgt eet je natuurlijk ook een Hollandse maaltijd, dat lijkt me niet meer dan normaal. Het zijn bovendien zware economische tijden en ook omdat de winter in aantocht is stel ik voor dat er van gemeentewege boerenkool met worst wordt geserveerd. Dat is lekker, hartstikke gezond en is een stuk goedkoper dan een multicultureel buffet.”

Wég boerenkool met worst. O, goddelijke oer-Hollandse prak die nu voor eeuwig een ranzige, politieke bijsmaak heeft gekregen. Wie kan het nog zonder lange tanden eten? Elke keer dat je een kuiltje voor de vette jus maakt, zul je moeten denken aan de PVV’ers die je er het liefst in zou willen onderdompelen. Zij hebben je de winterse eetlust benomen – een onvergeeflijke wandaad.

Zouden ze zelf wel zo consequent zijn? Zegt Wilders op de Landelijke Naturalisatiedag tegen zijn Hongaarse vrouw: „Denk erom – vandaag geen goulash?”

De volgende stap van de PVV zal zijn, vrees ik, dat men een halalverbod op al onze nationale feestdagen (Nationale Feestdagen) wil instellen. Boerenkool mét worst moet die dagen voor iedereen verplichte kost worden. Zoals de Partij voor de Vrijheidsberoving nu ook al werkschuw islamitisch tuig uit de koffiehuizen wil sleuren, zo zullen de maaltijden in restaurants op hun boerenkoolgehalte gecontroleerd worden door food cops onder de grinnikende leiding van Dion Graus.

Boerenkoolweigeraars zullen zonder pardon op het vliegtuig naar het land van herkomst gezet worden. Het CDA zal even tegenstribbelen, Koppejan en Ferrier komen met de bekende bezwaartjes, maar staatssecretaris Henk Bleker zal in een nu al legendarische uitzending van Pauw & Witteman met tranen in de ogen een beroep doen op de natie (Natie): „Ik houd helemaal niet van de PVV, maar mede uit solidariteit met de Nederlandse boeren roep ik u op: eet boerenkool!”

En minister Leers zal ootmoedig verklaren: „Ik heb wel ergere dingen van Wilders moeten slikken.”

„Wat eten we?”

Het is een verschrikkelijke vraag geworden.

    • Frits Abrahams