Peking: Chinese bloggers moeten echte naam bekend maken

Caption: In this photo taken on Friday, March 12, 2010, people use computers at an Internet cafe in Fuyang, in central China's Anhui province. Chinese Internet users are being targeted for their budding grass-roots activism _ ordinary people spreading the word about grievances from every corner of the country with postings on Twitter, microblogs and other Web sites. (AP Photo) ** CHINA OUT **
Caption: In this photo taken on Friday, March 12, 2010, people use computers at an Internet cafe in Fuyang, in central China's Anhui province. Chinese Internet users are being targeted for their budding grass-roots activism _ ordinary people spreading the word about grievances from every corner of the country with postings on Twitter, microblogs and other Web sites. (AP Photo) ** CHINA OUT ** Chinese internetgebruikers in Fuyang. Foto AP

Chinese internetgebruikers die gebruik maken van zogenoemde micro-blogsites zoals weibo.com, moeten zich voortaan bekend maken onder hun eigen naam.

Dat meldt de gemeente Peking op haar website volgens persbureau AFP. Microblogdiensten worden door de Chinese autoriteiten met argusogen bekeken, omdat zij die niet kunnen controleren. Na de etnische rellen in Urumqi (wiki) sloot China de meeste microblogdiensten, maar ook diensten zoals Facebook. De populairste microblogsite op dit moment in China Weibo, vergelijkbaar met Twitter, heeft zo’n 250 miljoen geregistreerde gebruikers.

Vorige maand kondigden de Chinese autoriteiten al de lancering aan van een campagne tegen “valse informatie”. De eigenaar van Weibo, Sina, zette daarom teams van werknemers in om de berichten op de microblogsite af te speuren op onjuiste informatie. Gisteren werden nog twee mannen gearresteerd in Changsa omdat zij online beelden posten van een grote politie aanwezigheid bij een bruiloft, volgens de autoriteiten “valse informatie”.

    • Hans Klis