Antonioni op amfetaminen

Reprise (Joachim Trier, 2006)Ned. 2, 00.30 - 02.05 uur

Heeft filmtalent een genetische component? Er zijn de gebroeders Coen en Dardenne, en zelfs hele acteerdynastieën, zoals de familie Redgrave. De jonge filmmaker Joachim Trier is een verre neef van Lars von Trier, de spraakmakende filmmaker die zelf de ‘Von’ aan zijn naam toevoegde. Neefje Joachim beschikt ook over veel talent, zoals blijkt uit zijn debuut Reprise. Deze won vele prijzen, waaronder die van de jongerenjury op het International Film Festival Rotterdam in 2007. Zijn tweede film, Oslo, August 31st, draaide dit jaar op het filmfestival van Cannes en is de Noorse inzending voor de Oscar voor beste buitenlandse film.

Reprise is een innemend en overrompelend debuut, over twee vrienden met literaire ambities. Ze hebben grote dromen en meten hun leven aan elkaar af, waarbij hoofdpersoon Erik alle mogelijke varianten van hun beide levens de revue laat passeren. Zo buitelen verschillende levenslopen van dezelfde personages over het scherm: een succesvol boek schrijven of gek worden, of literair doorbreken en daarna gek worden.

Reprise zit vol verwijzingen naar bijvoorbeeld de Nouvelle Vague. In een interview zei hij er dit over: “Filmen is niet alleen een verhaal vertellen. Het is de uitdaging van de Europese cinema om meer te doen. Mijn helden zijn Antonioni en Tarkovski. Ik noem Reprise altijd Antonioni op amfetaminen. Omdat ik hetzelfde heb geprobeerd als Antonioni: de personages werkelijk binnen te gaan.” Missie glansrijk geslaagd.

André Waardenburg

    • André Waardenburg