Amerikaans Congres neemt omstreden defensiebegroting aan

WASHINGTON - NOVEMBER 19: The U.S. Capitol is seen on November 19, 2011 in Washington, DC. The Joint Select Committee on Deficit Reduction, or super committee, which faces a Wednesday deadline to reach a deficit reduction agreement, planned to meet over the weekend. Brendan Hoffman/Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==
WASHINGTON - NOVEMBER 19: The U.S. Capitol is seen on November 19, 2011 in Washington, DC. The Joint Select Committee on Deficit Reduction, or super committee, which faces a Wednesday deadline to reach a deficit reduction agreement, planned to meet over the weekend. Brendan Hoffman/Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY == Het Amerikaanse Congres heeft een controversieel wetsvoorstel aangenomen dat voorziet in verregaande bevoegdheden. Foto AFP / Brendan Hoffman

Het Amerikaanse Congres heeft een controversieel wetsvoorstel aangenomen dat het mogelijk maakt om terreurverdachten, inclusief Amerikaanse staatsburgers, voor onbepaalde tijd vast te houden en het recht op een proces ontneemt.

Dat meldt persbureau AP. Het wetsvoorstel voorziet ook in een grotere rol van het Amerikaanse leger bij het afhandelen van zaken tegen buitenlandse terreurverdachten en het mogelijk bevriezen van 700 miljoen dollar aan hulp aan Pakistan.

Het omstreden wetsvoorstel is onderdeel van de National Defense Authorization Act, de defensiebegroting ter waarde van 662 miljard dollar. Republikeinen en Democraten onderhandelden maandenlang over het wetsvoorstel, die raakt aan de grondwettelijke bescherming van de Amerikaanse burgers. Op het laatste moment kwamen de twee partijen tot een compromis. De begroting werd met 86 stemmen voor en 13 stemmen tegen aangenomen. Volgens senator John McCain een “straaltje zonneschijn” in het zwaar verdeelde Washington.