'Air France schrapt 2.000 arbeidsplaatsen'

De maatregelen vormen de opmaat voor een grondigere reorganisatie van Air France.

De Franse luchtvaartmaatschappij Air France gaat volgend jaar circa 2.000 arbeidsplaatsen schrappen om het bedrijf weer gezond te maken, zo meldt de Franse zakenkrant La Tribune. Air France bestrijdt de berichtgeving in de krant.

Volgens La Tribune wil Air France-KLM in de komende drie jaar tenminste 800 miljoen besparen. De overgrote meerderheid van de bezuinigingen zal terecht komen bij de Franse tak van de Nederlands-Franse luchtvaartcombinatie. Medio januari zal de nieuwe Air France-topman Alexandre de Juniac zijn plannen presenteren aan het bestuur van de luchtvaartgroep.

Volgens La Tribune is een vacaturestop een van de maatregelen. Als gevolg hiervan zal het personeelsbestand in 2012 met circa 2.000 arbeidsplaatsen afnemen, zo meldt de Franse krant.

De maatregelen vormen de opmaat voor een grondiger reorganisatie van Air France, waarover medio 2012 knopen moeten worden doorgehakt. Volgens de zakenkrant zullen er vooral klappen vallen bij het netwerk voor de korte- middellange afstand, waar Air France de grootste verliezen lijdt. Of dit ook zal leiden tot gedwongen ontslagen, is nog ongewis.

In een reactie bestrijdt Air France de berichtgeving van La Tribune. Volgens een woordvoerder zijn de plannen waarover in januari zal worden besloten nog niet definitief, maar zullen ze „niet ten koste gaan van de werkgelegenheid”. Bij de tweede reorganisatie, waarover in juni zal worden gesproken, zal er alleen in het aantal banen worden gesneden „als laatste redmiddel”.

Air France laat weten dat het natuurlijke verloop bij het bedrijf geen 2.000, maar 800 arbeidsplaatsen per jaar is. Of dat betekent dat de luchtvaartmaatschappij een vacaturestop overweegt, wilde de woordvoerder gisteren niet bevestigen. (NRC)