In beeld

18 jaar en 62,8 centimeter - Jyoti is de kleinste vrouw ter wereld

Een Indiase vrouw is vandaag door Guinness World Records uitgeroepen tot kleinste vrouw ter wereld. Jyoti Amge, die vrijdag haar 18e verjaardag vierde, is 62,8 centimeter klein. Met ogen vol tranen en gekleed in een van haar mooiste sari's noemde Amge, die niet kleiner is dan een gemiddeld kind van 2, de eer 'een extra verjaardagscadeautje'. Ze zei dankbaar te zijn voor haar lengte omdat die haar erkenning heeft gebracht. "Ik heb Nagpur op de kaart gezet. Nu weet iedereen waar het is", zei Amge, die ervan droomt op een dag een Bollywoodfilmster te worden. Ook wil ze volgend jaar naar de universiteit. Amge is zeven centimeter kleiner dan de 22-jarige Amerikaanse Bridgette Jordan, die tot vrijdag de kleinste vrouw ter wereld was. Amge lijdt aan achondroplasie, een vorm van dwerggroei. Het record voor de kleinste vrouw ooit staat nog altijd op naam van de Nederlandse Pauline Musters, die leefde van 1876 tot 1895 en 61 centimeter klein was.
Jyoti Amge met een flinke knuffelbeer in haar huis in Nagpur.
AFP / Punit Paranjpe
Jyoti bereidt zicht voor op de festiviteiten en doet lippenstift op.
AP / Manish Swarup
Jyoti samen met haar neefje, die vijf jaar is.
Jyoti wordt gefeliciteerd, vlak voor de persconferentie met de mensen van Guiness World Records.
AP / Manish Swarup
62,8 centimeter. De lengte van Jyoti wordt precies opgemeten.
AP / Manish Swarup
Jyoti droogt haar tranen na het ontvangen van de titel.
AP / Manish Swarup
Jyoti wordt gefeliciteerd met het behalen van de titel door haar familie.
AP / Manish Swarup
Jyoti viert het behalen van de vermelding in het Guinness Book of Records.
AP / Manish Swarup
Jyot poseert samen met haar familie voor de fotograaf van AP.
AP / Manish Swarup