Zonder jokers

De verkiezingen van 2012 zijn geopend. We waren nog maar een paar uur officieel in een recessie of Geert Wilders liet zich al interviewen door Henk-en-Ingrids lijfblad: handen af van de hypotheekrenteaftrek, stop met ontwikkelingshulp en stop met Europa.

Coalitiegenoot CDA zette bescheidener in, maar op een symbolisch gevoelig punt: ze willen die 100 miljoen plus enkele extra verkeersdoden niet langer offeren aan het zwaarbevochten grondrecht op ietsjes meer rijgenot. Het signaal: wij mogen dan geminimaliseerd zijn tot een piepklein christenkneusje, dat betekent niet dat we klakkeloos inschikken om te mogen regeren.

De twistpunten liggen op straat en niet in het Torentje. Als Wilders twittert: ‘HANDEN AF VAN HYPOTHEEKRENTEAFTREK!!!’ dan is dit niet, zoals de letterlijke tekst impliceert, gericht aan Rutte en Verhagen, maar aan zijn kiezers.

En ook die hoeven hem niet letterlijk te nemen. Niemand weet meer dat hun goede Geert de heilige AOW-leeftijd meteen door de plee trok na zijn kroning tot gedoogkoning. Die waren allang blij dat eindelijk die buitenlanders aangepakt gingen worden. Enkele reis Angola.

Het is maar de vraag of snijden in Europa en ontwikkelingshulp een even sterk sentiment bij Geerts stemvee los kan maken. Van ontwikkelingshulp hebben Ingrid en Henk geen overlast. Daarbij bekt het ook niet lekker: geen cent meer naar die lepralijdende negerkindjes. Europa vinden Geerts fans weliswaar stom, maar op dezelfde manier als ze de lokale parkeerdienst stom vinden. Op deze portefeuilles ontbreekt de blinde, ijskoude haat waar Wilders zo hartveroverend op gedijde. Bovendien kwamen zijn kiezers tot de pijnlijke ontdekking dat al die buitenlanders er zelfs na een jaar onder Geerts heerschappij nog gewoon zitten.

Ook voor Wilders worden de verkiezingen van 2012 loodzwaar. Hij zal het gewone politieke spelletje steeds gewoner moeten meespelen. Zonder jokers. Verstandig dat hij nu al aan z’n campagne begint. Want als hij verliest is hij weg. Voorgoed. Dat zou toch doodzonde zijn.

Christiaan Weijts

    • Christiaan Weijts