Zijn regels te belangrijk?

Eva van der Gucht speelt in Heldenbrigade, een voorstelling speciaal voor „kinderen, politici en opvoeders”.

None

De Vlaamse actrice Eva van der Gucht (34), onder meer bekend als ma Trom in de film Dik Trom, speelt vanaf 17 december de rol van Josje in de voorstelling Heldenbrigade van De Toneelmakerij. Een komedie voor iedereen vanaf negen jaar over regels die ons leven beheersen.

Volgens de ondertitel is deze voorstelling ‘een kerstkomedie voor kinderen, politici en opvoeders’. Gaat de voorstelling over politiek?

„Een beetje wel. Het speelt zich af op bureau Krommedijk van de kinderpolitie. De agenten hebben rechtlijnige opvattingen over hoe kinderen horen te zijn en wat ‘normaal’ is. In de loop van de voorstelling gebeuren er nogal wat onverwachte dingen, waardoor die rechtlijnigheid begint te breken. Ik vind dat wij nu leven in een klimaat waarin politieke regels veel te belangrijk zijn. Probeer maar eens iets aan te vragen bij de gemeente, dan moet je zo veel formulieren invullen en aan zo veel regels voldoen, dat je helemaal in de war raakt. Regels zijn nu belangrijker dan mensen en dat is jammer. Heldenbrigade probeert alle politici en opvoeders wakker te schudden die zitten vastgeroest in onzinnige regels.”

En toch is het een komedie…

„Ja! Toen ik het script kreeg was het boenk erop. Zo zeggen we dat in Vlaanderen. Het zit vol taalgrapjes en goeie humor. Ik ben benieuwd hoe kinderen gaan reageren. Het leuke aan kinderen is dat ze eerlijk en schaamteloos zijn in hun reacties. Volwassenen houden zich vaak veel meer in.”

Ben jij zelf eerder schaamteloos of ingehouden?

„Ik weet het niet. Ik vond het heel schaamteloos toen politicus Wilders in de Tweede Kamer tegen minister-president Rutte zei: ‘doe normaal, man’. Dat had hij beter kunnen inhouden, het is respectloos. Er zijn regels nodig om dat soort uitspraken te voorkomen. Het gaat erom dat je de balans vindt tussen vrijheid en regels. In Heldenbrigade ontdekt de harde brigadier door de nieuwsgierige houding van mijn personage dat regels alléén ook niet alles zijn.”

Lukt het jou als succesvol actrice om die balans te vinden?

„Ja, eigenlijk wel. Ik ben vreselijk georganiseerd, aan mij is een goeie secretaresse verloren gegaan. Maar ik kan ook prima loslaten. Zo vlak voor een première word ik altijd een enorme stuiterbal. Maar dan pak ik gewoon de dvd van Planet Earth van de BBC uit de kast. Dat is een natuurdocumentaire met prachtige beelden die mij helemaal tot rust brengen.”

Heldenbrigade, De Toneelmakerij. Première 17 december 2011, tournee t/m 12 februari 2012, www.toneelmakerij.nl

    • Brechtje Zwaneveld