Ze doet er alles voor, ook al is het een bijrol

Actrice Noomi Rapace brak door als de punkhacker in de Millennium-films.

Ze maakt haar Engelstalige debuut als zigeunerin in Sherlock Holmes.

scene uit de film Sherlock Holmes : A Game of Shadows (2011) FOTO: Warner Bros NOOMI RAPACE as Sim, ROBERT DOWNEY JR. as Sherlock Holmes and JUDE LAW as Dr. Watson in Warner Bros. Pictures’ and Village Roadshow Pictures’ action adventure mystery “SHERLOCK HOLMES II,” a Warner Bros. Pictures release.

Zal Noomi Rapace (31) het ooit leren? Bij de persconferentie van Sherlock Holmes: A Game of Shadows, maandag in Londen, zit ze niet braaf te wachten op vragen, zoals een debutante betaamt. Heel belangrijk is haar rol van tarotkaarten en messen trekkende zigeunerin Sim niet, toch beantwoordt ze soms een vraag van een ander of valt ze de grote jongens in de rede: regisseur Guy Ritchie, Robert Downey Jr. (Sherlock Holmes) en Jude Law (Dr. Watson). Vandaag moet ze even tweede viool spelen, terwijl Robert Downey Jr. en Jude Law geiten over hun homo-erotische act.

Rapace brak in 2009 wereldwijd door als Lisbeth Salander in de Zweedse Millennium-films, naar de misdaadtrilogie van Stieg Larsson. Waren dat veredelde televisiefilms, Rapace maakte enorme indruk als de tengere, autistische punkhacker die koppig vecht tegen een overmacht van verkrachtende voogden, moordenaars en geheim agenten. Deze week maakt ze haar Engelstalige debuut in Sherlock Holmes: A Game of Shadows.

Sherlock Holmes en Dr. Watson hebben het heel druk met elkaar. Was er in deze bromance wel plek voor een meisje?

„Ik wilde meer. In elke gevechtsscène wilde ik meevechten, een champagnefles op een hoofd kapot slaan. Sim leek me niet het type dat wacht tot ze haar redden. Ze is erg emotioneel. Maar mijn beste scènes zijn helaas in de montagekamer achtergebleven. Best pijnlijk voor een acteur, maar de film kan geen drie uur duren. En het draait om Sherlock Holmes en Watson, niet om mij.”

Bij de persconferentie vertelde u vol ideeën te zitten, Guy Ritchie draaide met zijn ogen.

„God ja, ik heb hem belegerd! Ik kwam met een lange lijst voorstellen. Ik wilde wekenlang in een zigeunerkamp wonen om hun cultuur, dans en muziek in mijn systeem te krijgen. Het leek me essentieel dat ik Romani sprak, zigeunerliederen kon zingen, dansen, met messen gooien. Dus ik ga met mijn lijst naar Ritchie en hij herinnert me eraan dat we over vier weken beginnen met draaien. O ja. Soms zei hij: prima, doe maar, veel vaker ‘gosh, Noomi, that’s fucking crappy!’ Hij is zo eerlijk, ik ben dol op hem!”

Overdrijft u ook niet? Voor de Millennium-films viel u veel af, nam piercings, ging kettingroken en kickboksen. Maar dit is een bijrol in een blockbuster.

„Toch heb ik stevig op de zigeunercultuur gestudeerd, ik kan niet anders. Mijn interesse voor zigeuners is ook persoonlijk. Ik denk zelf zigeunerbloed te hebben, mijn biologische vader is een Spaanse flamencozanger. Ik ben opgegroeid in IJsland met een pleegvader, maar als kind vraag je je altijd af waarom je er anders uitziet. Ik leerde mijn vader pas in 2007 echt kennen, toen hij stervende was aan kanker. Maar ik overdrijf soms. Voor de film Beyond (in januari in de bioscoop) heb ik vier maanden intensief gezwommen. En ik haat zwembaden. Die film gaat over een vrouw die heel goed zwemt, in het water verdwijnt haar misère. Dus ik vond dat ik in het water op mijn gemak moest zijn. Maar in Beyond zie je mijn gezicht hooguit een seconde in het water. Vier maanden ploeteren voor die ene seconde!”

Was het wat u verwachtte, een Hollywoodfilm?

„Ik dacht dat het fabrieksmatig en eenzaam zou zijn. Maar het bleek een achtbaanrit. Een groepsproces dat creatief, vrij en vrolijk was. Ik zat echt vol vooroordelen.”

Bij blockbusters loopt tweehonderd man op de set. Doodt dat niet de spontaniteit?

„Het is een walvis die je niet zomaar uit koers brengt, maar in kleinere dingen is er veel ruimte. Zo’n grote groep valt uiteen in kleine kringetjes. Ik dacht dat iedereen zich na zijn scène in zijn luxe trailers terugtrok, maar zo gaat dat niet. We lunchten in Roberts [Downey Jr., red.] trailer. Dan zit je met zijn allen om een piepkleine tafel, ellebogen in elkaars zij. ‘Trek mijn korset even wat losser, anders kan ik niet eten.’ Dan vliegen ideeën over tafel. Tegelijk zit buiten wel 150 man op je te wachten.”

    • Coen van Zwol