Wat als…? Vijf diplomatieke game-changers

A Palestinian boy dressed as a member of the Ezzedine al-Qassam Brigades, the armed wing of Hamas, holds a toy gun as he attends celebrations for the 24th anniversary of its foundation in Gaza City on December 14, 2011. AFP PHOTO/MAHMUD HAMS Een Palestijnse jongen in het uniform van een lid van de gewapende tak van Hamas. Foto AFP / Mahmud Hams

Wat hebben de reis van Richard Nixon naar China, het Molotov-Ribbentroppact en de Egyptische president Sadat die als eerste Arabische leider naar Israël afreisde, gemeen? Het waren zogenoemde game-changers, die geheel onverwacht vastgelopen onderhandelingen kunnen openbreken en de wereld kunnen veranderen.

Stephen Walt van Foreign Policy keek naar de bovengenoemde voorbeelden en bedacht nieuwe game-changers voor het heden. Wat zou er bijvoorbeeld gebeuren als de Verenigde Staten de militaire optie tegen Iran van de onderhandelingstafel haalt? De VS dreigen al jaren met geweld, maar dat lijkt niet te werken.

En wat als Hamas uit haar handvest de verwijzingen naar onder andere de fictieve Protocollen van de wijzen van Sion (wiki) haalt? Dan zou de Palestijnse organisatie een handreiking doen naar Israël, maar ook meer serieus genomen worden door de buitenwereld. Walt:

“But imagine what could happen if Hamas announced it was dropping the most offensive (and stupid) clauses in its current charter? It could still adopt a hardline position on other matters, and still try to portray Fatah as corrupt, inept, or heavily compromised.”

Lees het hele artikel op Foreign Policy hier.

    • Hans Klis