Waarom koop je mijn gezonde koeien niet?

Heel goed idee om minder antibiotica te gebruiken in de landbouw.

Maar als boerin merk ik dat burgers liever koeien eten die wel antibiotica hebben gehad.

Als biologisch eter en biologisch boerin moet ik altijd een beetje biologisch kotsen van burgers die alleen naar boeren wijzen als het gaat om antibioticagebruik in de landbouw. Uit onverdachte hoek wil ik graag even terugwijzen naar de burger/consument.

In de biologische melkveehouderij wordt 65 procent reductie gehaald van het antibioticagebruik ten opzichte van het gangbare gebruik. Dit komt doordat er niet preventief gebruikt mag worden. En? Wordt het verkocht? Nee, want burgers willen niet betalen voor hun eten. Het is nog steeds pijnlijk dat onze oudmelkte koeien naar de gangbare slacht gaan, simpelweg omdat ze niet biologisch verkocht kunnen worden. Consumenten willen alleen maar koeien eten die antibiotica hebben gehad.

De biologische sector is druk bezig om antibioticavrij te worden. Je kunt bijna dagelijks aan een bedrijfsnetwerk of studiegroep deelnemen, om te leren hoe dat moet. Maar het is nog maar enkele biologische melkveehouders gelukt om 90 procent reductie te halen, laat staan om helemaal antibioticavrij te worden. De voorgestelde maatregelen door Hidde Boersma zijn niet afdoende (Opinie, 12 december). Hygiëne, vaccinatie en probiotica brengen je niet verder. Die zaken zijn echt wel op orde in de landbouw. Het gaat om de huisvesting en het rantsoen. Dus een open stal met lucht, licht en ruimte én een gezonde voeding. Bij koeien wil dat zeggen: vers gras. Het zogenaamde grazen. Dit gebeurt in een wei. Wie dat doorberekent in zijn kostprijs, komt zo’n 15 cent hoger uit per liter (dus 45 cent in plaats van 30 cent). En wat krijgen de biologische boeren bij hun gangbare coöperatie Friesland Campina? Ze krijgen 8,5 cent meer. Want anders wordt de biologische melk niet verkocht. Zo gaat dat.

Ook in de gangbare sector zijn ontzettend veel tools, managementprogramma’s, scholingen, netwerken en studiedagen erover en ook in de vakbladen lees je veel. De gebruikte cijfers uit 2007 in het artikel zijn oud. Er is in 2010 in alle sectoren een dalende trend ingezet. In het eerste half jaar van 2011 is de verkoop van antibiotica in de veehouderij met 32 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2009. De wil is er, maar ja, die kostprijs en die verkoopsprijs, daar zit de consument achter, die altijd kiest voor het goedkoopste product. Daar moet je ook rekening mee houden als boer.

Dus, alleen consumenten die biologisch eten en betalen voor hun voeding, mogen zeuren over antibiotica. Als het gaat over antibioticagebruik in de landbouw, dan lijkt het alsof de beste stuurlui aan wal staan. Maar dat is niet zo: de beste stuurlui zitten zelf aan het roer. Maar dat willen ze niet weten. Consumenten willen wel een vriendelijke landbouw, maar niet als ze hun keuze moeten maken in de supermarkt en niet tijdens het eten.

Ik wil het antibioticaprobleem verre van bagatelliseren. Het wordt inderdaad een groot medisch probleem, vooral de ESBL. Laten we de zaken dus niet te simpel voorstellen. Maar de hedendaagse burger/consument doet mij altijd een beetje denken aan Catootje van Jan Jans en de kinderen: ze wil best vegetariër zijn, maar niet tijdens het eten.

Irene van de Voort is biologisch en antibioticavrij melkveehouder te Lunteren en CDA lid, afdeling Ede.

    • Irene van de Voort