Vis leidt tot crisis EU met Marokko

De Marokkaanse regering heeft gisteren woedend gereageerd op de weigering van het Europees Parlement om het onderlinge visserij-akkoord te verlengen. Het parlement wees daarbij eerder op de dag op overbevissing maar meende ook dat het akkoord afspraken over de geannexeerde Westelijke Sahara schendt.

De Marokaanse regering eiste dat de Europese vissersboten meteen uit haar wateren vertrokken. „Het besluit van het Europees Parlement markeert een betreurenswaardige ontwikkeling met ernstige gevolgen voor de toekomst van de samenwerking tussen Marokko en de Europese Unie op visserij-gebied”, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken. De Europese vissers vangen er jaarlijks 44.000 ton, een fractie van de Europese consumptie.

Het visserij-akkoord was al in februari verlopen maar de vissers mochten blijven vissen hangende de goedkeuring van het akkoord door het Europees Parlement. De EU betaalt Marokko ongeveer 36 miljoen euro per jaar om haar vissers toe te laten in zijn wateren en vooral in die van de Westelijke Sahara.

Behalve het milieu-element is dat laatste een probleem. De onafhankelijkheidsbeweging Polisario eist dat de bevolking zelfbeschikkingsrecht krijgt. De Verenigde Naties, die nog steeds proberen een oplossing te vinden voor de kwestie-Sahara, eisen dat de Saharaanse bevolking van de opbrengst profiteert. Een meerderheid van de Europarlementariërs blijkt daaraan te twijfelen.

De Griekse visserij-commissaris van de EU, Maria Damanaki, zei vooraf dat de Commissie een besluit van het parlement zou respecteren. Ze betwijfelde of een nieuw visserij-protocol met Marokko mogelijk is gezien de milieu-aspecten en die van de internationale wettigheid, dat wil zeggen de Sahara. (AFP, Reuters)