Video: Oekraïense oud-premier Julia Timosjenko in haar cel

Onderstaande video heeft voor een enorme rel gezorgd in Oekraïne. De beelden, uitgezonden door een Oekraïense tv-zender, tonen de tot zeven jaar cel veroordeelde oud-premier Julia Timosjenko, liggend in haar gevangenisbed. In de video is duidelijk dat Timosjenko tegen haar wil in wordt gefilmd (vanaf 1 minuut 6). Haar advocaat noemt de video het werk van ‘beesten’.

Timosjenko’s familie en haar verdediging stellen dat de gezondheid van de 51-jarige oud-premier achteruit gaat, dat ze huidproblemen heeft en dat ze een behandeling nodig heeft vanwege ernstige rugklachten. Persbureau Reuters meldt dat de video gemaakt is om te laten zien dat Timosjenko goed wordt verzorgd.

Reuters meldt dat in een ander deel van de video, dat niet online staat, Timosjenko ook duidelijk te horen is. Daarbij zegt ze waarom ze bezwaar heeft tegen de video. Timosjenko:

“Hiervoor zat ik vast in onacceptabele omstandigheden en ik wil nu niet dit valse beeld laten zien.”

Timosjenko is tot zeven jaar cel veroordeeld wegens machtsmisbruik bij het sluiten van een gascontract met Rusland. De Verenigde Staten en de EU hebben steeds scherpe kritiek geleverd op het “politiek gemotiveerde” proces tegen Timosjenko. Vanuit Washington en Brussel wordt aangedrongen op haar onmiddellijke vrijlating.

    • Lex Boon