Verwijten om dode yoghurt

Help! Ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt. Gezien 11/12, Schouwburg, Leiden. Tournee t/m seizoen 2012-2013. ****

Bastiaan Ragas begint de voorstelling met een praatje met het publiek. Of er zwangere vrouwen in de zaal zitten met hun man, of stellen die overwegen een kind te nemen. De mannen moeten opletten. Zij kunnen wat leren.

Maar Help! Ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt, naar het ironische hulpgidsje van Kluun, mikt juist op herkenbaarheid. Conceptie, draagtijd en bevalling zijn één lange horrorfilm voor de arme man, die gebukt gaat onder de knoet van de vrouw.

Het uitgangspunt mag karikaturaal zijn, het is doorstoken met de scherpe caféhumor van Kluun. Zo lukt het Bas eerst niet zijn Charlotte zwanger te maken, tot spot van zijn schoonouders en vrienden, die hem zijn „dode yoghurt” verwijten. Dat is de toon van de voorstelling en Ragas beschikt over voldoende branie en charme om dat verhaal licht en vermakelijk te houden.

Dat Ragas in en uit zijn rol stapt en bijna als een stand-upper met de zaal spreekt, is een geslaagde, theatrale keuze. Alleen hij kan dat, voor Charlotte zijn wij „een wand vol schilderijtjes”. Omgekeerd is haar personage voor ons van bordkarton, met hoeveel energie Dorien Haas ook speelt. Maar dit is nu eenmaal een verhaal over klein, mannelijk leed.

Minder toepasselijk is dat Ragas met fijn krakende popstem een handvol liedjes zingt van Veldhuis & Kemper.

Help! Ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt wil doelgroepentoneel zijn, recht voor zijn raap en lollig, en slaagt uitstekend in die opzet.

    • Ron Rijghard