Vergoeding kerk België

In België heeft de katholieke kerk zich bereid verklaard slachtoffers van misbruik door geestelijken financieel tegemoet te komen. De Belgische bisschoppen presenteerden gisteren een akkoord met parlementariërs over de oprichting van een onafhankelijke arbitragecommissie die claims van slachtoffers moet beoordelen.

Er komen schadevergoedingen tussen 2.500 en 25.000 euro, schrijven Belgische kranten. Ook voor zaken die juridisch zijn verjaard kunnen slachtoffers aanspraak maken op vergoeding. De procedure is gratis en zo eenvoudig mogelijk. Slachtoffers hebben tot eind oktober 2012 de tijd om een dossier in te dienen.

In België ontstond in het voorjaar grote ophef over een omstreden tv-interview met oud-bisschop Roger Vangheluwe die seksueel misbruik van zijn twee neefjes afdeed als ‘een relatietje’ en ‘spelletjes’.

In Nederland stemde de rooms-katholieke kerk vorige maand in met een compensatieregeling. Slachtoffers van seksueel misbruik krijgen schadevergoedingen tot 25.000 euro. Alleen in uitzonderlijke gevallen wordt meer betaald, tot 100.000 euro.