Veel emoties, ook gezongen

scene uit de film Les Bien-Aimes (2011) FOTO: Lumiere
scene uit de film Les Bien-Aimes (2011) FOTO: Lumiere

Les bien-aimés. Regie: Christophe Honoré. Met: Catherine Deneuve, Ludivine Sagnier. ***

Les bien-aimés, van filmmaker Christophe Honoré, begint met schoenenverkoopster Madeleine (Ludivine Sagnier) die een paar dure pumps steelt. Als ze de schoenen aantrekt, wordt ze aangezien voor een prostituee. Ze besluit in de rol mee te gaan en wordt verliefd op haar eerste klant, een Tsjechische immigrant. Ze trouwen en trekken naar Praag. Het huwelijk is moeizaam en Madeleine keert uiteindelijk terug naar Parijs met haar dochtertje Vera. Vervolgens laat de film zien hoe de volwassen Vera op haar beurt met de liefde omgaat.

Les bien-aimés zit, zoals altijd bij Honoré, ook vol filmische verwijzingen en voor de film geschreven liedjes. Het werk van de Fransman verdeelt flink de meningen: maakt hij indringende films vol intense emoties of is het oppervlakkig gekoketteer met de Franse filmgeschiedenis? De waarheid ligt ergens in het midden.

André Waardenburg

    • André Waardenburg