Van Rompuy wil extra EU-top in januari

Van Rompuy praat in januari verder met de 27 EU-leiders over het nieuwe verdrag. Foto AFP / Georges Gobet

EU-president Herman Van Rompuy roept leiders binnen de Europese Unie eind januari bij elkaar voor een extra EU-top om de aanpak van de eurocrisis te bespreken.

Van Rompuy wil de 27 EU-landen bijeen wil hebben om de financiële crisis gezamelijk aan te pakken. De politieke leiders zullen de voortgang van het nieuwe verdrag bespreken dat de landen samen gaan opstellen, zo meldde Van Rompuy tijdens persconferentie. Tijdens de EU-top van vorige week is de komst van het verdrag aangekondigd. Ook Groot-Brittannië, die het verdrag niet zal ondertekenen, is hierbij in januari aanwezig. Deze extra top wordt in maart gevolgd door de reguliere EU-vergadering. Van Rompuy wil een extra top om druk te zetten achter de aanpak van de crisis, zo meldt hij aan persbureau AP:

“Voortdurende politieke vasthoudendheid zal de sleutel zijn naar succes.”

De afspraken die vorige week gemaakt zijn is dat er een verdrag komt waarin staat aan welke begrotingsregels landen zich moeten houden. Ook wordt er een permanent noodfonds in het leven geroepen. Medio 2012 moet dat er zijn. Het IMF krijgt daarnaast mogelijk tweehonderd miljard van de eurolanden als extra pot. Uiterlijk begin maart moet het verdrag door alle deelnemende landen ondertekend worden.

Eerder vandaag uitte Van Rompuy zijn ongenoegen over het verloop van de Russische verkiezingen. Hij liet weten zich zorgen te maken over het mogelijk oneerlijke verloop van de verkiezingen en de arrestaties van demonstranten. Dit zei hij in een persconferentie na een ontmoeting met de Russische president Dmitry Medvedev:

“We maken ons zorgen over de ongeregeldheden en het gebrek aan een eerlijk verloop van de verkiezingen zoals is gerapporteerd door observanten en een deel van het Russische publiek.”