Valentino’s virtuele museum

Twee modehuizen openden dit najaar een aan zichzelf gewijd museum. Het Museo Gucci, vol tassen en kleren van Gucci, is gevestigd in een historisch pand in het centrum van Florence. Het eveneens Italiaanse Valentino pakte het anders aan. Het Valentino Garavani Virtual Museum is een, de naam zegt het al, internetmuseum, te bezoeken via een

In het museumIn het museum

Twee modehuizen openden dit najaar een aan zichzelf gewijd museum. Het Museo Gucci, vol tassen en kleren van Gucci, is gevestigd in een historisch pand in het centrum van Florence. Het eveneens Italiaanse Valentino pakte het anders aan. Het Valentino Garavani Virtual Museum is een, de naam zegt het al, internetmuseum, te bezoeken via een gratis te downloaden app.

„Als je een museum opent dat aan een ontwerpers is gewijd, is het lastig dat jaar na jaar interessant te houden”, zei Giancarlo Giametti, de (zaken)partner van de sinds 2007 gepensioneerde Garavani bij de lancering in New York.

„Dus waarom niet moderne technologie gebruiken om een ruimte zonder beperkingen te creëren?”

In Valentino’s museum – dat nog niet overal helemaal soepel weerkt – kun je wandelen als in een echt museum. Er is een ingang, en er zijn verschillende ‘zalen’, meest hoge witte ruimtes met ramen in het dak, waarboven een llichtbewolkte lucht te zien is. Driehonderd stukken zijn te bewonderen, ingedeeld naar thema ( borduurwerk, dierenprints, of rode jurken, Vantino’s handelsmerk) of naar tijdperk. Over elke jurk is meer informatie te vinden. Een filmpje van een show waar ie uit komt, modefoto’s met de jurk, schetsen, de sterren en modellen  die hem hebben gedragen. Alle jurken zijn te vergroten, sommige zijn rond te draaien.

De entreeDe entree

Daarnaast is er een zaal die is gewijd aan Giametti, een met kunst met de beeltenis van Garavani erop, er zijn documantaires, ‘muses, stars & royals.’ Alleen duo dat nu verantwoordelijk is voor het merk, Maria Grazia Chiuiri en Pierpaulo Piccioli  komt er bekaaid af; zij moeten het doen met een minuutje film.

Met het virtuele museum willen Garavani en Giametti ontwerpstudenten bedienen, maar ook het grote publiek.

„Het is voor iedereen fantastisch om te zien wat ik heb gedaan”, zei Garavani tijdens de lancering.

Het museum is gratis te downloaden via valentino-garavani-archives.org

    • Milou van Rossum