Utrecht stemt in met komst van Armando

De verhuizing van het Armando Museum van Amersfoort naar het landhuis Oud-Amelisweerd bij Utrecht is zo goed als rond. Het college van B en W in Utrecht heeft gisteren ingestemd met de verhuizing. De gemeente Utrecht investeert 4 miljoen euro in het museum. Het Armando Museum verwacht in het najaar van 2013 zijn deuren in Oud-Amelisweerd te openen.

De verhuizing van het Armando Museum is omstreden. Het werk van de kunstenaar is sterk verbonden met de stad Amersfoort – waar Armando de Tweede Wereldoorlog vlakbij Kamp Amersfoort meemaakte. De oorlog is van grote invloed geweest op de schilderijen en beelden van Armando. Fans van zijn werk vinden dat Armando – geboren als Herman Dirk van Dodeweerd en inmiddels 83 jaar – bij uitstek in Amersfoort thuishoort.

Rini Dippel, oud-hoofdconservator van het Stedelijk Museum in Amsterdam en een vriendin van Armando, zei eerder tegen RTV Utrecht: „Dit is voor zo’n collectie, van een kunstenaar van zo’n naam heel vreemd. Het is net of je Armando gaat verstoppen in de bossen.”

In 1998 opende het Armando Museum in de Elleboogkerk in Amersfoort. Een brand in oktober 2007 verwoestte bijna de hele collectie en schilderijen van een expositie met werk van anderen. Het museum kwam vervolgens terecht op een tijdelijke locatie. Toen bleek dat de gemeente Amersfoort 515.000 euro moest bezuinigen op het museumbudget, moest het Armando Museum het veld ruimen.

Vorige week stemde de gemeenteraad van Amersfoort in met het plan om het museum een miljoen euro mee te geven. Dit bedrag zal Amersfoort over de komende tien jaar uitbetalen. De bijdrage maakt, zo stelt het museum, „een sluitende begroting voor de komende tien jaar” mogelijk. De gemeente is af van de jaarlijkse subsidielast van 515.000 euro.

Over de subsidie was hevige politieke strijd in Amersfoort. Zo stelde de PvdA in oktober dat een rapport over de verhuizing niet volledig aan de gemeenteraad was verstrekt. Eerder was de PvdA al boos, toen het de toenmalige wethouder Barendregt verweet de toezegging van het miljoen aan het museum voor de raad te hebben verzwegen. Vorige week stelde Trots op Nederland in de Amersfoortse raad nog dat het verhuisplan en de toekenning van het miljoen „voor geen meter deugt”. De gemeenteraad stemde vervolgens toch in met de toekenning van het geld.

Landhuis Oud-Amelisweerd moet nog verbouwd worden. Het werk van Armando – dat op de eerste etage zal komen – moet het landhuis delen met antieke Chinese behangsels op de begane grond. Het Armando Museum verwacht jaarlijks zo’n 30.000 bezoekers te trekken. In Amersfoort waren dat circa 12.000.

Het Armando Museum laat weten „verheugd” te zijn over het besluit van Utrecht. Eind november werd het museum in Amersfoort officieel gesloten. Armando zei toen Oud-Amelisweerd „een goede plek” te vinden. Maar, zo zei hij ook: „Natuurlijk hoor ik in Amersfoort, maar ze willen me niet meer.” Tot voorjaar van 2013 is het werk van Armando alleen via internet te bekijken.

    • Enzo van Steenbergen