uitgelicht

Film

Juno (Jason Reitman, 2007, VS). Tweede film van regisseur Reitman (Thank You for Smoking) sleepte onverwacht de Oscar voor het beste scenario (van debutant Diabolo Cody) in de wacht. Ellen Page speelt de 16-jarige Juno, die ongewenst zwanger raakt. Een abortus vindt ze niks, ze besluit daarom haar kind af te staan aan pleegouders, maar dan liefst wel een hip stel met een goede muzieksmaak (The Stooges, The Moldy Peaches). Page is voortreffelijk.RTL5, 20.30-22.30u.

Kiss Kiss Bang Bang (Shane Black, 2005, VS). Komisch rommelpotje met een femme fatale, een homoseksuele detective (lachen!) en een kruimeldief (Robert Downey jr.) die acteur wil worden; allen raken verzeild in een avontuur vol perversiteiten, geheimen en dubbelgangers in Los Angeles. Veronica, 20.30-22.35u.

Nannerl, la soeur de Mozart (René Féret, 2010, Frankrijk). Stijlvol mengsel van historische reconstructie en geraffineerde fictie schotelt ons een verfranste familie Mozart voor. Wolfgangs eveneens begaafde zuster Maria Anna (Marie Féret) krijgt van hun ambitieuze vader Leopold een componeerverbod opgelegd. Film is ook een heel Franse bespiegeling over uiterlijke vorm, maskerades, seksualiteit en decadentie. TV5, 21.00-23.00u.

Kebab Connection (Anno Saul, 2004, Duitsland). Mede door de Turkse Duitser Fatih Akin (Gegen die Wand) geschreven multicultikomedie is een combinatie van Romeo en Julia en een moderne zedenschets. Turkse Ibo wil filmregisseur worden en de eerste Duitse kungfufilm maken, maar hij heeft ook een Duits meisje zwanger gemaakt. Dat staat zijn droom in de weg. Plezierige publieksarthousefilm met een vrolijke, lichte toon. Arte, 00.35-02.09u.

Informatief

Rail away. Aflevering uit de vijftiende jaargang van het programma over markante spoorlijnen overal ter wereld. Vandaag het verhaal van de spoorlijn door de West Country, het zuidwesten van Engeland. De bouwer van deze spoorlijn door Devon en Cornwall, de geniale Isambard Kingdom Brunel (1806-1859), was een groot (en vergeefs) voorstander van het gebruik van breedspoor (spoorwijdte 2140 i.p.v. 1435 mm) en luchtdrukaandrijving. Daarbij werden treinen door een vacuümbuis gepompt. Ned.2, 19.55-20.25u.

Oranje jaaroverzicht 2011. De belangrijkste gebeurtenissen waar koningin Beatrix en haar familie bij waren betrokken op een rij. Door de uitzending lopen twee oranje draden: de veertigste verjaardag van prinses Máxima en de aanhoudende discussie over de rol van het staatshoofd in ons staatsbestel. Met niet eerder uitgezonden beelden van de film Máxima, portret van een prinses. Astrid Kersseboom presenteert.Ned.1, 20.30-21.25u.

Holland Doc: De 13de man. Documentaire waarin drie scheidsrechters in het amateurvoetbal worden gevolgd. Oud-marinier Badr, predikant David en de nogal verlegen Jan-Willem, die ieder weekend op het veld staan. De vraag is: hoelang nog?Ned.2, 22.55-00.05u.

Amusement

Joris’ Showroom. Nieuwe serie van het programma dat al sinds 1977 regelmatig vrijwel ongewijzigd op de Nederlandse televisie wordt uitgezonden. In deze reïncarnatie is het Joris Linssen die de excentrieke landgenoten portretteert.Ned.1, 22.20-23.00u.

Life’s Too Short. Komische serie van Ricky Gervais en Stephen Merchant rond de 1.07 meter korte acteur Warwick Davis, die in deze aflevering een feestje geeft in zijn nieuwe flat. Als daar behalve zijn ex-vrouw en zijn vriendin ook fotomodel en televisiepresentator Cat Deeley verschijnt, probeert Warwick haar te versieren. Maar dat wil niet erg lukken.BBC 2, 22.30-23.00u.

New Tricks. Britse politiereeks over drie gepensioneerde speurders die door hoofdofficier Sandra Pullman (Amanda Redman) zijn gerekruteerd om oude en onopgeloste moorden opnieuw te onderzoeken. Het team moet vanavond een moord en zelfmoord ophelderen die twintig jaar geleden voor opschudding zorgden op de Wellesley Park Golf Club. Een jonge golfspeler werd toen beschuldigd van de moord op een tienjarige jongen. Maar nog voor hij voor de rechter kwam, verhing hij zich. Al die jaren later wil zijn vader, die stervende is, de naam van zijn zoon zuiveren. Eén, 23.25-00.15u.

Radio 1 sessies 2011. Samenvatting van de hoogtepunten uit de reeks optredens voor Radio 1 van Milow, Flip Kowlier, Das Pop, Gorki, Hooverphonic en hun muzikale vrienden in het Amerikaans Theater.Canvas, 00.20-01.12u.