Tweede kerncentrale Borssele uitgesteld

De vergunningaanvraag voor de bouw van de tweede kerncentrale in Borssele is uitgesteld. Dat meldt energiebedrijf Delta vandaag. De aanvraag stond voor volgende week donderdag op de agenda voor een aandeelhoudersvergadering, maar Delta wil een halfjaar wachten.

In de tussentijd wil Delta duidelijkheid krijgen over mogelijke investeerders en samenwerkingsverbanden. De onderneming benadrukt dat er zonder partners geen mogelijkheden zijn de tweede kerncentrale te verwezenlijken, zo bericht persbureau Novum.

Delta verwacht in juni een nieuw voorstel voor de voorbereidingsfase van de kerncentrale aan de aandeelhouders te kunnen voorleggen. De provincie Zeeland heeft de helft van de aandelen in handen. Negentien Zeeuwse en Brabantse gemeentes en de provincies Noord-Brabant en Zuid-Holland hebben de overige aandelen.

GroenLinks reageert verheugd op het uitstel. De partij is al sinds er van een tweede centrale sprake is tegenstander van het plan. Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren zegt te hopen dat van uitstel afstel komt:

“Delta neemt dit besluit niet zomaar. Blijkbaar voelen ze aan dat er in Zeeland en de rest van Nederland te weinig draagvlak is voor de bouw van een kerncentrale en krijgen ze de financiën niet rond.”

    • Annemarie Coevert