Twee jaar voor blogger

Een Egyptisch militair hof van beroep heeft gisteren de blogger Maikel Nabil veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf wegens belediging van de strijdkrachten. Nabil (26), die sinds augustus in hongerstaking is, kreeg eerder dit jaar in het eerste proces tegen een blogger sinds de val van president Mubarak drie jaar gevangenis.

Nabil gaat nu zijn hongerstaking verscherpen, meldde zijn broer Mark gisteren. „Hij dronk melk en vruchtensappen, voortaan zal hij alleen nog water drinken.”

Maikel Nabil werd in april, nog geen twee maanden na de val van Mubarak, gearresteerd omdat hij op zijn blog kritiek had geleverd op het leger. Het ging om een vlammend betoog onder de titel: ‘Het volk en het leger zijn nooit één hand geweest’. Onder andere beschuldigde Nabil het leger van foltering.

Het leger stelde in september dat Nabil geen politiek gevangene is. „Wat Nabil heeft geschreven valt niet onder de vrijheid van meningsuiting. Het overschrijdt alle grenzen [..] en propageert leugens tegen de strijdkrachten”, aldus een woordvoerder. Recentelijk hebben militairen hem gevraagd zijn excuses aan te bieden, maar dat weigert hij.

Amnesty International riep vandaag op tot onmiddellijke vrijlating van Nabil, die „in de eerste plaats nooit had mogen worden vervolgd”. Het gebruik van militaire rechtbanken tegen mensen die hun mening geweldloos uitdrukken bewijst volgens Amnesty dat er sinds de val van Mubarak weinig is veranderd.