‘The Artist’ krijgt meeste nominaties Golden Globes

The Artist

Vandaag zijn de nominaties voor de 69e editie van de Golden Globes bekend gemaakt. De stomme film The Artist staat met zes nominaties bovenaan de lijst van kanshebbers.

The Artist is genomineerd in de categorieën ‘beste film (comedy)’, ‘beste acteur (comedy)’, ‘beste vrouwelijke bijrol’, ‘beste regisseur’, ‘beste scenario’ en ‘beste soundtrack’. De films The Help en The Descendants maken de top drie compleet met elk vijf nominaties.

Bekijk de trailer van The Artist:

Bekijk de trailer van The Help:

Bekijk de trailer van The Descendants:

NRC-filmjournalist Coen van Zwol schreef op 23 november jl. al een lovende recensie over The Artist:

“Een bijna tekstloze, Franse zwart-witfilm, met titelkaarten en een soundtrack vol oude ballroomjazz. Marketingtypes braken zich vast het hoofd erover: hoe The Artist te verkopen? Als gimmickfilm? Als must see-film? Dat laatste is The Artist zeker, al is het maar omdat hij zo ongehoord slim, grappig en ontroerend is. Een bijna perfecte, hartverwarmende film: hulde aan het lef van de filmmakers. (…) een klein meesterwerk.”

Net als de voorgaande twee keer zal de Britse komiek Ricky Gervais de awardshow hopelijk vakkundig verpesten.

Update 16:58u: De televisienominaties zijn ook bekend. O.a. de series Boardwalk Empire (HBO), Game of Thrones (HBO), The Good Wife (CBS), Glee (Fox), Breaking Bad (AMC) en Homeland (Showtime) en de Britse serie Downton Abbey (ITV) die onlangs op Nederland 2 werd uitgezonden, zijn genomineerd.

    • Judith Laanen