Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Religie

Sukkel of schele aap

Arsenal's Robin Van Persie (L) reacts after referee Massimo Busacca (R) gave him a red card during the second leg of their Champions League Round 8 match against Barcelona at the Nou Camp football stadium on March 8, 2011. AFP PHOTO/Carl de Souza
Arsenal's Robin Van Persie (L) reacts after referee Massimo Busacca (R) gave him a red card during the second leg of their Champions League Round 8 match against Barcelona at the Nou Camp football stadium on March 8, 2011. AFP PHOTO/Carl de Souza AFP

Holland Doc: De 13e man

Ned. 2, 22.55 - 23.45u.

Of het nu in het tweede was van Schollevers of in het achtste van het Haagse HBS, de kleedkameranalyse over de scheidsrechter luidde altijd hetzelfde: in het dagelijks leven een sukkel, gepest op het werk en onder de plak bij zijn vrouw. Waarom zou hij anders voor de lol wekelijks een amateurwedstrijd leiden?

Martijn Blekendaal volgt in zijn filmdebuut drie scheidsrechters in het amateurvoetbal. Houdt de theorie stand? Een beetje. Eén voldoet aan het stereotype van de ‘loser’ naar wie alleen wordt geluisterd als hij een pakje van de voetbalbond aan heeft.

De tweede, een ex-marinier van Marokkaanse komaf, valt in het dagelijks leven juist samen met de rol die hij op het veld speelt. Hij leeft op discipline, zelfbeheersing en respect.

De derde, meest fascinerende persoon in deze mooie documentaire lijkt gezagsposities op te zoeken om zichzelf te kwellen. Hij is dominee in een gereformeerde kerk. Van nature blij, vertelt hij. Halverwege de film blijken kerkgangers hem te hebben afgezet: hij ‘vergat’ een paar keer ‘de wet’ te lezen. Jammer, niet erg, zegt David. Hij leerde er weer van. „Helpt me ook in het veld.” Ontroerend. Tot die gast de tegenstanders een belachelijke vrije bal toekent. Schele aap.

Pieter van Os