‘Spies morgen benoemd als minister van Binnenlandse Zaken’

Liesbeth Spies spreekt de aanwezige CDA'ers toe tijdens de uitslagenavond van de Provinciale Statenverkiezingen op 2 maart dit jaar. Ze wordt geflankeerd door fractievoorzitter Sybrand Van Haersma Buma, fractievoorzitter in de Eerste Kamer Elco Brinkman en CDA-aanvoerder en vice-premier Maxime Verhagen. Foto NRC / Roel Rozenburg

Naar verwachting wordt Liesbeth Spies morgen benoemd als de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken. Spies volgt Piet Hein Donner op, die morgen waarschijnlijk wordt voorgedragen als vicepresident van de Raad van State.

Vorige week bevestigden bronnen rond het kabinet en binnen de CDA-partijtop aan NRC Handelsblad al dat Spies de opvolger wordt van Donner. Het was al duidelijk dat premier Rutte het morgen bekend zal maken, aldus onze politiek redacteur Freek Staps.

“Het kan alleen maar morgen omdat dan de ministerraad bij elkaar komt. Vorige week vrijdag lukte dat niet vanwege de eurotop en Rutte heeft eerder duidelijk aangegeven dat alles voor de kerst geregeld moet zijn. Het wordt morgen dus.”

Spies was eerder vicefractievoorzitter in de Tweede Kamer en interim-voorzitter van het CDA. De NOS meldt dat Spies niet de portefeuille integratie overneemt van Donner. Daar gaat minister Leers (Immigratie en asiel) voortaan over.

Veel te doen over vicepresident van de Raad van State

Over de benoeming van de ‘onderkoning’ van Nederland is veel te doen. Verschillende partijen in de Tweede Kamer achten Donner ongeschikt voor de functie. De Kamer pleitte onlangs voor een nieuwe benoemingsprocedure voor de vicepresident van de Raad van State.

Oppositiepartijen in de Tweede Kamer achten de huidige minister ongeschikt voor de functie omdat Donner als vicepresident zou moeten oordelen over wetgeving uit zijn eigen kabinet.

Ook was er kritiek dat Donner als minister zijn eigen benoeming hielp voorbereiden. Binnen zijn eigen partij was een sterke stroming die oud-minister en kritisch lid Ernst Hirsch Ballin voorstelde.