Spannend of beetje eng?

scene uit de animatiefilm De geweldige beer (2011) FOTO: Twin Film

De geweldige beer. Regie: Esben Toft Jacobsen.***

Kinderfilm De geweldige beer gaat over Sofie, die met haar grote broer Jonathan verdwaalt in een magisch oerbos (heel Scandinavisch, die bossenfixatie), waar ze vriendschap sluit met een beer van gigantische proporties; deze beer doet in het niet vallen wat King Kong deed voor de apen. Jonathan vertrouwt het beest aanvankelijk niet en zit hem achterna met een nare jager.

De digitale animatie is van hoog niveau met mooie panoramabeelden van het bos. De kinderpsychologie van een oudere broer en een kleine zus die elkaar flink in de haren zitten is nauwgezet gevolgd. Animatiestudio Copenhagen Bombay bestaat pas vijf jaar, maar is al tot grote dingen in staat. Moeilijk in te schatten of jonge kinderen de film spannend of toch te eng zullen vinden. Dat zal per kind verschillen. De leeftijdsclassificatie 7+ is serieus te nemen, want het gaat er soms woest aan toe in dit oerbos.

Peter de Bruijn

    • Peter de Bruijn