Spaanse bouwer moet zijn verlies nemen bij Repsol

Het in 2006 door het Spaanse bouwbedrijf Sacyr genomen besluit om te diversifiëren, via een investering van 6,5 miljard euro in een belang van 20 procent in olieconcern Repsol, was zelfs in die onstuimige tijd moeilijk te rechtvaardigen. Maar de 38 banken die Sacyr het geld hebben geleend om dit te doen, hebben aangetoond dat hun oordeelkundig vermogen nóg armzaliger was. Sacyr moet de lening van 4,9 miljard euro op 21 december terugbetalen, en er is geen eenvoudige manier om dat te doen.

De banken hebben de touwtjes in handen, maar het lijkt erop dat beide partijen water in de wijn zullen moeten doen.

Sacyr zou de lening in theorie kunnen terugbetalen door zijn aandelen in Repsol te verkopen. Het probleem is dat het belang tegen de huidige marktprijzen slechts 5,6 miljard euro waard is. Sacyr heeft geen andere grote, liquide bezittingen en zijn divisies kampen met forse schuldenlasten: het concern heeft een nettoschuld van 6,5 miljard euro, exclusief de Repsol-lening – ofwel ruim tien maal de geschatte winst over dit jaar – tegen een marktwaarde van 1,7 miljard euro.

Gezien de beurskoers van Repsol hoopt Sacyr een belang van 8 tot 10 procent te kunnen verkopen en de rest te kunnen herfinancieren. De banken zouden in deze opzet kunnen meegaan, ook al zouden ze liever volledig worden terugbetaald. In theorie zou Sacyr van een concurrent een hogere prijs kunnen krijgen dan wanneer het bedrijf de aandelen op de markt zou dumpen. De andere grote aandeelhouders van Repsol – La Caixa en het Mexicaanse Pemex – zijn geen voor de hand liggende kopers. Sacyr en Pemex hebben ruzie met het management van Repsol, na een aandeelhouderspact te hebben gesloten. Dat is niet bepaald een uitnodigende omgeving voor een nieuwe partner. Repsol, dat graag de druk op zijn beurskoers verlicht, is naar verluidt op zoek naar kopers in het buitenland.

Maar het smeden van een industriële overeenkomst kost tijd, en die heeft Sacyr niet. Bij ontstentenis van een geïnteresseerde branchegenoot zou een verkoop op de open markt van een belang van 8 procent waarschijnlijk kunnen geschieden tegen een korting van 10 procent ten opzichte van de huidige koers, aldus bankiers. Daardoor zou Sacyr een verlies lijden van ruwweg 600 miljoen euro.

De banken kunnen er altijd toe overgaan beslag te leggen op het onderpand, dat bestaat uit het belang in Repsol en aandelen in Testa en Vallehermoso, de huur- en ontwikkelingsdivisies van Sacyr. Het juridische gesteggel over de waarde van het onderpand zou ondoorzichtig zijn, en een beslaglegging zou Sacyr met een ongewisse toekomst opzadelen, net nu de nieuwe regering van Spanje de teugels overneemt. Dat is de reden dat de partijen wanhopig proberen een compromis te bereiken. Iedereen zal in de pijn moeten delen.

Fiona Maharg-Bravo

Vertaling Menno Grootveld

    • Fiona Maharg-Bravo