Soldaten bevolen te schieten om te doden

De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch heeft meer dan zeventig Syrische commandanten en regeringsfunctionarissen geïdentificeerd die orders hebben gegeven tot schietpartijen op demonstranten en tot foltering en illegale arrestaties.

In het vandaag vrijgegeven rapport wordt onder anderen een militair van een elite-eenheid geciteerd volgens wie zijn brigade te horen kreeg „zoveel kogels als jullie willen” te gebruiken tegen betogers in de provincie Deraa in april. Een scherpschutter in Homs zei dat zijn commandanten hadden bevolen dat een specifiek percentage demonstranten werd gedood: „voor elke 5.000 betogers 15 tot 20 mensen”.

Het rapport, getiteld ‘By all means necessary’, is gebaseerd op meer dan zestig gesprekken met deserteurs uit het leger en uit inlichtingendiensten. „Deserteurs gaven ons namen, rangen en posities van degenen die orders gaven om te schieten en te doden”, zei Anna Neistat, adjunct-directeur noodsituaties bij Human Rights Watch. „Iedere functionaris die wordt genoemd in dit rapport, tot in de hoogste gelederen van de Syrische regering, moet zich verantwoorden voor zijn misdaden tegen het Syrische volk.”

Volgens het rapport gaat het om misdrijven tegen de menselijkheid en moet de VN-Veiligheidsraad Syrië naar het Internationaal Strafhof in Den Haag doorverwijzen. Enkele dagen geleden pleitte ook al de VN-mensenrechtenchef Navi Pillay daarvoor, maar Rusland en China, die vetorecht hebben, blokkeren tot dusverre elke actie tegen het Syrische regime. De VN schatten dat zeker 5.000 mensen zijn gedood bij de pogingen van het regime de opstand te beteugelen sinds de protesten half maart begonnen. President Assad houdt vol dat hij daartoe geen opdracht heeft gegeven. (AP, Reuters)