Seksspeeltjes hoeven de relatie toch niet te schaden?

Het gebruik van ‘sex toys’ zou wel eens het einde kunnen betekenen van monogame relaties, zo vreest Thierry Baudet in zijn column op de Opiniepagina van 2 december. Zeker als het genot met die toys groter is dan zonder gaat de seksuele exclusiviteit in de relatie verloren, zo wordt gesteld. Masturberen met seksspeeltjes is dan immers een vorm van overspel. De partners raken zo volkomen geïsoleerd van elkaar, vreest Baudet.

Een knap staaltje sekspessimisme.

Overspel en masturbatie, hoe gedemoniseerd ook door de abrahamitische religies, zijn van alle tijden. De monogame relatie heeft het overleefd. Een voor de hand liggende verklaring is dat seksualiteit in weerwil van de moraal lang niet het enige bindmiddel is voor een relatie. Economisch voordeel, geborgenheid en gezamenlijke interesses zijn minstens zo belangrijk. Er is niets mis met relaties die tot wederzijds genoegen tientallen jaren overeind blijven zonder het samen bedrijven van de liefde.

In seksueel creatieve relaties kunnen masturbatie, het gebruik van seksspeeltjes en zelfs overspel opgenomen worden in het liefdesspel. Voorts zijn overspel, zeker nu zwangerschap te voorkomen is, en masturbatie aangewezen oplossingen voor relaties waarin een van de partners seksueel heeft afgehaakt, maar die verder te waardevol zijn om te beëindigen.

De vrees dat een massale opmars van industriële seksspeeltjes het einde is van het liefdesspel in relaties lijkt om verdere redenen ongegrond. Speeltjes dagen niet uit. Zeker de geavanceerde, met motoriek, zijn niet goedkoop en nooit geruisloos. Vingers zijn ‘dichterbij’, creatiever, altijd beschikbaar en gratis.

Fons van der Linden

Zeist

    • Fons van der Linden