Ruzie over 130 km in coalitie

Het CDA ligt dwars over het verhogen van de maximumsnelheid. VVD en PVV reageren woedend.

Binnen de gedoogcoalitie is ruzie uitgebroken over het verhogen van de maximumsnelheid naar 130 kilometer per uur. VVD en PVV zijn woedend dat het CDA dwarsligt.

Sander de Rouwe (CDA) liet gisteren weten dat hij de snelheid „fatsoenlijk en verantwoord” wil verhogen. Minister Schultz (Infrastructuur, VVD) wil ruim honderd miljoen euro steken in aanpassingen om de snelheidsverhoging mogelijk te maken, maar dat wil De Rouwe niet. Wat hem betreft wordt de snelheid alleen verhoogd op die wegen waar dat nu al kan.

Schultz heeft de steun van het CDA nodig voor een meerderheid van haar plannen. Regeringspartij VVD en gedoogpartner PVV reageerden furieus op de opstelling van het CDA, die niet is afgestemd. „Ik vind het heel erg teleurstellend”, zei Kamerlid Charlie Aptroot (VVD). Hij wijst op de afspraken uit het regeerakkoord over de verhoging van de maximumsnelheid waar het CDA zich aan moet houden. Ook Léon de Jong (PVV) is „not amused” door het CDA. „Het lijkt erop dat ze de boel aan het traineren zijn”, zei hij in een reactie.

Ook in de grote steden groeit het verzet. Na Rotterdam en Utrecht voegde Amsterdam zich gisteren ook bij de critici. Wethouder Eric Wiebes (VVD) wil niet dat de snelheid op de A10-West wordt verhoogd naar 100 kilometer per uur. De berekeningen van Schultz over de luchtkwaliteit zouden niet overeenkomen met wat gemeten wordt langs de A10-West, waar bijna 41 duizend inwoners van Bos en Lommer en Slotervaart binnen een afstand van 500 meter van de ringweg wonen. (Novum)